Gripa porcină provoacă aceleaşi simtome la oameni şi animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii thailandezi, care au infectat porci cu noul virus A(H1N1), au declarat ieri că tulpina provoacă simptome asemănătoare gripei la animale, înainte de a dispărea, la fel ca în multe cazuri umane, relatează Reuters.

Cei 22 de porci infectaţi cu noul virus au prezent simptome de gripă la una, până la patru zile după infectare şi îi puteau contamina şi pe alţii la două zile de la infectare, potrivit cercetătorulor. Niciunul dintre aceste animale, infectate şi cu subtipul mai puţin periculos H3N2, nu a murit, a dat asigurări Roongroje Thanawongnuwech, de la Universitatea Chulalongkorn.

"Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la prevenirea şi controlul gripei porcine în Thailanda", au scris cercetătorii în revista de virologie a BioMed.

Noul virus conţine gene de gripă porcină, aviară şi umană, dar nimeni nu ştie exact de unde a apărut prima dată această tulpină.

Două cazuri de gripă porcină în Thailanda

Ministrul sănătăţii publice din Thailanda, Witthaya Keawparadai a confirmat astăzi apariţia a două cazuri de îmbolnăvire la persoane care s-au întots recent din Mexic. Thailanda devine astfel prima ţară din Asia de Sud-Est afectată de virusul A (H1N1).

Aceste două cazuri vin după ce, săptămâna trecută, un număr de 13 state din Asia au decis, la Bangkok, să-şi mărească stocurile de medicamente pentru a combate gripa porcină şi să analizeze posibilităţile de a pune în comun "resursele esenţiale" în cazul unei pandemii. Cele 13 state sunt: China, Japonia, Coreea de Sud, alături de cei zece din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) - Brunei, Myanmar, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Epidemia de gripă porcină, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 53 de persoane - în special în Mexic - a determinat unele ţări să interzică importurile de carne de porc din ţările unde s-au înregistrat cazuri umane, deşi autorităţile medicale au dat asigurări că nu există niciun risc de răspândire a virusului prin consumul de carne de porc. Cu toate acestea, unii crescători de porcine sunt nesiguri în ceea ce priveşte modul în care virusul le poate afecta animalele.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite