Gripa porcină: epidemia se răspândeşte cu repeziciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost confirmate peste 100 de îmbolnăviri în America, Europa, Orientul Mijlociu şi în Pacific. Prima victimă infectată, un băiat mexican din statul Veracruz, i-ar putea ajuta pe specialişti să descopere mai multe despre originea virusului H1N1.

Edgar Hernandez, în vârstă de cinci ani, este prima victimă cunoscută a epidemiei izbucnite în Mexic. El s-a îmbolnăvit luna trecută şi s-a însănătoşit într-o săptămână, după ce i s-au administrat medicamente pentru gripa obişnuită.

Mai târziu, după izbucnirea epidemiei, mostrele analizate au dovedit că el avusese virusul gripei porcine, fiind prima persoană infectată. Specialiştii spun că depistarea modului cum a contractat boala este un element-cheie în cercetările pentru realizarea unui vaccin. Edgar locuieşte lângă o fermă de porci, iar în zona respectivă sunt mulţi emigranţi, transmite presa din SUA. 

Laboratoarele de referinţă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au confirmat ieri 64 de cazuri de gripă porcină în SUA, ridicând bilanţul mondial la 105 cazuri. Cifrele OMS sunt de multe ori mai reduse decât bilanţurile comunicate de ţările afectate de epidemie din cauza procedurilor de verificare.

Cazuri confirmate în trei ţări europene

Trei cazuri de gripă porcină au fost confirmate ieri în Germania, afectând persoane care se întorseseră recent din Mexic, au anunţat autorităţile. Una dintre paciente, o femeie de 22 de ani, este îngrijită la Hamburg, a anunţat Institutul Robert-Koch (RKI). Al doilea pacient este o femeie de 37 de ani îngrijită la Kulmbach, în nordul Bavariei şi a cărei stare s-a ameliorat, potrivit medicilor.

Al treilea caz este al unui bărbat care se apropie de 40 de ani, potrivit RKI, care locuieşte la Regensburg şi care are un risc de complicaţii mai ridicat. Germania este cea de a treia ţară europeană care anunţă cazuri confirmate, după Marea Britanie şi Spania. Două noi cazuri au fost confirmate ieri în Spania şi alte trei în Marea Britanie. În Spania, există alte 59 de cazuri suspecte.

Virusul a ajuns în Austria şi Croaţia

Portugalia a anunţat un prim caz suspect de gripă porcină, iar două cazuri “probabile” au fost detectate în Franţa. Institutul Francez de Monitorizare Sanitară indicase marţi că 20 de persoane suspecte de contractarea bolii se află în curs de investigare. Şi în Austria un prim caz suspect a fost identificat la Viena.

De asemena, Polonia a anunţat ieri că trei persoane, întoarse recent din Mexic, sunt suspectate de infectare, fiind sub supraveghere în spitale, la Varşovia şi Elblag, în nordul ţării. Ieri a fost confirmat un prim caz suspect şi în Croaţia, la circa 200 de kilometri de graniţa cu România.

Primul deces în SUA


OMS anunţase ieri şapte morţi în Mexic, însă alte 159 de cazuri fatale ar putea fi cauzate de acest virus, potrivit autorităţilor sanitare mexicane. Ieri, SUA au anunţat un prim deces în statul Texas. Este vorba despre un copil de doi ani. Directorul Centrului de Maladie şi de Preveniredin SUA, Richard Besser, a avertizat că alte cazuri fatale ar putea urma, în condiţiile în care autorităţile statului California anchetau ieri alte două morţi suspecte.

UE ar putea suspenda zborurile către Mexic

Franţa va cere Uniunii Europene să convoace un consiliu extraordinar consacrat transporturilor, care vizează suspendarea zborurilor spre şi dinspre Mexic, a anunţat ieri ministrul francez sănătăţii, Roselyne Bachelot, după o reuniune de la Paris privind gripa porcină. Cuba a fost prima ţară care şi-a suspendat zborurile spre şi dinspre Mexic, urmată de Argentina.
 
Teleconferinţă ştiinţifică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Geneva, a organizat ieri o “discuţie ştiinţifică” pe tema gripei porcine, cu scopul de a colecta informaţii privind oprirea extinderii epidemiei, măsurile profilactice şi tratamente împotriva maladiei, care poate fi mortală. La teleconferinţă au participat specialişti din SUA, Mexic şi alte ţări afectate. Agenţia ONU pentru sănătate va emite un raport, în urma conferinţei.

Carnea de porc nu este periculoasă

Comisia Europeană a ales termenul „noul virus al gripei“ în loc de „gripa porcină“. Potrivit comisarului pentru sănătate, Androulla Vassiliou, decizia a fost luată pentru a nu exista efecte negative asupra industriei, “mai ales în condiţiile crizei economice”.

„Nu este niciun pericol în consumarea cărnii de porc“, a subliniat ea. Mai multe ţări, mai ales asiatice, au decis să sisteze importurile de carne de porc din Mexic şi din unele state americane, deşi nu există nicio dovadă că fermele de porci sunt responsabile pentru epidemia de gripă. Şi oficialii americani au indicat că studiază posibilitatea de a schimba numele gripei porcine, din acelaşi motiv. “Nu este o criză de origine alimentară”, a declarat ministrul agriculturii, Tom Vilsack.

Ce zice teoria conspiraţiei

Unii dintre specialişti vorbesc despre o teorie a conspiraţiei, având în vedere că virusul H1N1 conţine gene de la virusul uman, de la cel aviar şi de la cel porcin. O asemenea combinaţie, spun adepţii teoriei, nu pare naturală. Ministrul Sănătăţii din Indonezia, Siti Fadillah Supari, a acuzat de crearea acestui virus marile laboratoare de inginerie genetică din lume, care ar fi avut în intenţie sporirea profiturilor companiilor farmaceutice, drastic diminuate de criza mondială.

Mai mult, responsabila de la Jakarta consideră că această combinare a proprietăţilor virusului suscită bănuiala că ar fi vorba de o formă de armă bacteriologică, transmite agenţia Mignews, citată de NewsIn. Experţii economişti afirmau anterior că răspândirea gripei porcine pe glob a condus la creşterea bruscă a valorii acţiunilor marilor companii farmaceutice de pe mapamond.

105 este numărul cazurilor de îmbolnăvire confirmate, până ieri, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Scanere la aeroporturi

În mai multe ţări au fost instalate scanere termice la aeroporturi  pentru a detecta călătorii care au febră. Tehnologia modernă este însă numai parţial eficientă, spun experţii, deoarece o persoană infectată poate să nu fie detectată, perioada de incubare a virusului variind între una şi trei zile.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite