Gordon Brown vrea să crească numărul forţelor trimise în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru Gordon Brown va confirmă că Marea Britanie poate trimite mai multe trupe în Afganistan, 500  de militari urmând să suplimenteze forţele NATO. Marţi, preşedintele SUA, Barack Obama, va anunţa planurile sale proprii de creştere a efortului de război.

Violenţa a crescut puternic în Afganistan în ultimii doi ani, forţând o schimbare în strategia NATO, pentru a încerca stabilizarea ţării şi pentru a permite eventuala retragere a trupelor de la un război, care devine nepopular pe ambele maluri ale Atlanticului.

Obama este aşteptat ca marţi să anunţe 30.000 de soldaţi în plus pentru Afganistan, în timp ce Brown a cerut celorlalte ţări din coaliţie să mărească numărul la aproximativ 5000 de militari.

Marea Britanie, fiind a doua ţară cu cele mai multe  trupe în Afganistan - 9000,  cele mai multe dintre ele în provincia sudică Helmand unde insurgenţa talibanilor este mai puternică.

Brown a anunţat în octombrie că va trimite 500 de soldaţi mai mult, dar a condiţionat ca trupele să aibă suficient echipament în dotare pentru misiuni şi trebuie să primească ajutor suplimentar din alte ţări.

Sursele spun că Brown va spune Parlamentului că aceste condiţii au fost îndeplinite şi întăririle pot fi trimise.

Brown va vorbi cu Obama, prin intermediul videotelefonie.

"Primul-ministru consideră că am făcut un progres real privind repartizarea sarcinilor în ultimele săptămâni," a declarat purtatorul de cuvant al lui Brown.


Ministrul apărării britanice, Bob Ainsworth, a declarat că preocupările legate de lipsa de  elicoptere şi vehicule de protecţie a fost rezolvată, ceea ce va permite o creştere a trupelor.

"Raporturile de echipament de care oamenii au nevoie pentru nivelul trupelor care luptă în Afganistan s-au îmbunătăţit", a spus acesta la BBC.

Comandanţi militari britanici spun că trupe suplimentare ar trebui să fie trimise până la sfârşitul anului.

Marea Britanie va găzdui o reuniune internaţională privind Afganistanul pe 28 ianuarie la Londra, cu privire la modul cel mai bun de a preda controlul către securitatea afgană, cu posibilitatea de a deschide uşa pentru ca NATO să scadă numărul de militari din această ţară.

Înainte ca aceasta să se poată întâmpla, Statele Unite şi Marea Britanie vor să vadă o accelerare în formarea şi creşterea numărului de forţe de securitate afgane la 134.000 de soldaţi până în luna octombrie 2010, dar şefii armatei spun că mult mai multe trupe din Afganistan vor fi necesare.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că afganii ar putea prelua securitatea în cinci ani, deşi o astfel de ambiţie este condiţionată de combaterea corupţiei şi a progresului Pakistanului în lupta împotriva militanţilor la frontiera sa cu Afganistanul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite