VIDEO Golful Mexic: situaţia se înrăutăţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cantitate neaşteptat de mare de ţiţei se scurge zilnic în adâncurile Oceanului Atlantic. În golful afectat în aprilie de explozia unei platforme de extracţie există pături de petrol uriaşe. Situaţia de la faţa locului este mai gravă decât s-a estimat.

Obama cere Congresului 129 de milioane dolari pentru a lupta împotriva petei de petrol din Golful Mexic

„Există o cantitate de hidrocarburi gigantică, în straturi multiple, trei, patru sau chiar cinci straturi în adâncul oceanului", a declarat Samantha Joye, cercetătoare la Universitatea din Georgia, care participă la una din primele misiuni ştiinţifice de strângere de informaţii în legătură cu situaţia din
Golful Mexic.

Din 20 aprilie, acesta este afectat de explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de compania britanică British Petroleum, accident catastrofal în urma căruia 11 oameni şi-au pierdut viaţa, iar în zonă are loc o adevărată calamitate ecologică.

De atunci, zilnic, în apele oceanului ajung sute de mii de litri de petrol (800.000, conform grupului petrolier British Petroleum care exploatează zăcământul, mult mai mulţi, potrivit specialiştilor). Până în prezent, eforturile experţilor de a opri scurgerile de ţiţei din puţul subacvatic nu prea au fost încununate de succes.

Ieri, British Petroleum (BP) a anunţat, totuşi, că a reuşit pentru prima dată să pompeze petrol cu ajutorul unei conducte de 1,6 kilometri (având un diametru de 15 centimetri, supranumită „seringa") care îl transportă către o navă aflată la suprafaţă. Testul a fost însă scurtat, deoarece conducta s-a deplasat din ancoraj, ceea ce este „dezamăgitor", dar nu surprinzător, după cum au afirmat autorităţile americane, care au subliniat că o astfel de operaţiune nu a fost niciodată testată până în prezent.

Săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a cerut Congresului cel puţin 129 de milioane de dolari pentru a rezolva problema petei de petrol. Descoperirile recente ale cercetătorilor americani aruncă însă o altă lumină asupra gravităţii situaţiei din Golful Mexic.

Pata de petrol s-a extins şi în zona insulei Chandeleur, Louisiana

image

De 20 de ori mai mari

Eforturile celor de la BP s-ar putea dovedi zadarnice întrucât scurgerile de petrol sunt mult mai ample decât s-a crezut iniţial. Cea mai mare pată detectată recent are cinci kilometri lăţime şi peste 90 de metri grosime, anunţă cotidianul „New York Times". În acest context, specialiştii se tem că scurgerile zilnice de hidrocarburi, pe care le estimează chiar şi de 20 de ori mai mari decât cele declarate de British Petroleum, ar putea face ca nivelul oxigenului existent în apele golfului să scadă atât de mult, încât tot ecosistemul din zonă să fie distrus.

Păturile de ţiţei au provocat deja o scădere cu 30% a cantităţii de oxigen, ameninţând să distrugă „toată fauna marină în cel mult două luni".

Presa americană mai dă publicităţii în premieră amănunte inedite despre orele premergătoare exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon.

O ultimă dispută

Cu 11 ore înaintea deflagraţiei, a avut loc o discuţie în contradictoriu între un responsabil al grupului British Petroleum („locatarul" platformei) şi omologul acestuia din societatea elveţiană Transocean, proprietara Deepwater Horizon. Potrivit lui Michael Williams, angajat al Transocean, care a depus deja mărturie în faţa Congresului american, cei doi nu s-au pus de acord în privinţa ultimelor etape pentru a închide puţul de extracţie a cărui construcţie era aproape terminată. Un „capac" de ciment ce urma să etanşeizeze puţul nu a mai apucat să fie montat.

Pe plajele insulei Dauphin au fost puse bariere protectoare

image

Amenzi multiple pentru BP

Jordan Barab, un înalt funcţionar al agenţiei federale americane pentru siguranţa muncii Occupational Safety and Health Administration (OSHA), declară pentru „Financial Times" că British Petroleum trebuie să-şi îmbunătăţească sistemele de siguranţă, pentru că a avut „probleme repetate în rafinăriile sale".

În octombrie 2009, OSHA a amendat grupul petrolier britanic cu 87,4 milioane de dolari, fiind vorba de una dintre cele mai mari amenzi din istorie. Precedentul „record" îi aparţine tot BP, care în 2005 a „încasat" o amendă de 21 de milioane de dolari, după ce o explozie la o rafinărie din Texas a ucis 15 muncitori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite