Gheţarii arctici se dezintegrează văzând cu ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două blocuri gigantice de gheaţă care totalizează aproximativ 20 de kilometri pătraţi s-au desprins de cea mai importantă platformă în Arctica, conform unor responsabili canadieni,

Două blocuri gigantice de gheaţă care totalizează aproximativ 20 de kilometri pătraţi s-au desprins de cea mai importantă platformă în Arctica, conform unor responsabili canadieni, citaţi de AFP.

"O insulă de gheaţă plutitoare de aproximativ cinci kilometri pătraţi şi o alta de 14 kilometri pătraţi s-au format după ce acestea s-au desprins de platforma de gheaţă Ward Hunt", a spus Luc Desjardins, responsabil la Serviciul canadian al gheţurilor. Acesta a adăugat că s-au mai detaşat de platforma respectivă şi alte blocuri de gheaţă mai mici.

Aceasta este cea mai importantă desprindere de gheaţă în Arctica după detaşarea în 2005 a "insulei de gheaţă Ayles", cu o suprafaţă de 66 de kilometri pătraţi echivalentă cu cea a Manhattan-ului.

Desprinderea din august 2005 a emis o asemenea energie încât a fost detectată de aparatele seismologice canadiene de la o distanţă de 250 de kilometri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite