Germania solicită o nouă politică agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza alimentară poate fi rezolvată prin majorarea producţiei agricole Ministrul german al agriculturii, Horst Seehofer, crede că actuala criză alimentară reprezentată de creşterea

Criza alimentară poate fi rezolvată prin majorarea producţiei agricole

Ministrul german al agriculturii, Horst Seehofer, crede că actuala criză alimentară reprezentată de creşterea preţului la alimentele de bază poate fi contracarată printr-o reformă a politicii agricole europene. Noua politică ar trebui să pună accentul pe accelerarea producţiei în toată Europa.

"Este nevoie de o creştere a producţiei agricole în întreaga Uniune Europeană, dar mai ales în ţările în curs de dezvoltare", a declarat Seehofer într-un interviu publicat în ziarul "Bild", la sfârşitul săptămânii trecute.

Alimentaţia, o problemă globală

Reprezentanţii Programului Mondial pentru Alimentaţie al Naţiunilor Unite (WFP) au estimat că preţurile la alimente au crescut cu 55 de procente din iunie anul trecut şi până în prezent. Pe fondul creşterii demografice s-a înregistrat o cerere din ce în ce mai mare la produsele alimentare în ţările emergente.

În plus, utilizarea anumitor cereale în producţia de biocarburanţi şi reducerea producţiilor agricole din cauza fenomenelor extreme ale climei au înrăutăţit lucrurile. "Trebuie să producem mai mult pentru a preveni o viitoare explozie a preţurilor", a spus Seehofer. Populaţia mondială numără în fiecare an încă 80 milioane de oameni, fapt pentru care WFP se aşteaptă ca cererea de hrană să fie cu 60% mai mare în 2030.

Subvenţiile, în dezbatere

Alimentele s-au scumpit şi din cauza subvenţiilor pe care Uniunea Europeană le-a acordat sectorului agricol. În săptămânalul german "Der Spiegel" se preciza, la sfârşitul săptămânii trecute, că Ministerul Finanţelor din Germania plănuieşte să reducă drastic subvenţiile agricole pentru a regla costurile la alimentele de bază.

De exemplu, în 2006, fermierii europeni au primit 50 milioane de euro de la bugetul Uniunii Europene, din care 32 milioane de euro au fost alocate prin plăţi directe. Seehofer insistă însă şi susţine că agricultura europeană trebuie protejată în continuare.

La începutul acestei luni, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, avertiza că această creştere a preţurilor la alimentele de bază ar putea avea consecinţe devastatoare. "Mii, sute de mii de oameni vor muri de foame, iar neliniştile sociale ar putea degenera în revolte", a spus Dominique Strauss-Kahn. Deja scumpirea mâncării a iscat revolte de stradă în cursul acestei luni, în Indonezia, Egipt, Filipine şi Haiti.

Trebuie să producem mai mult pentru a preveni o viitoare explozie a preţurilor
Horst Seehofer, ministrul german al agriculturii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite