George Bush, atacat cu pantofi în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul s-a produs în timpul unei conferinţe de presă, care marca vizita de adio a preşedintelui american la Bagdad.Reporterul irakian Muntadhar al-Zaidi a şocat întreaga lume atunci când şi-a aruncat ambii pantofi în direcţia preşedintelui american George W. Bush.

lIncidentul s-a produs în timpul conferinţei de presă comune ţinute de Bush şi premierul irakian Nuri al Maliki. “Este un cadou din partea irakienilor.

Este sărutul de adio, câine! Este pentru văduve, pentru orfani şi pentru cei ucişi în Irak”, a strigat reporterul, aflat pe rândul trei.

Bush s-a ferit de prima lovitură, plecându-şi capul, iar primul pantof a atins steagurile american şi irakian din spatele celor doi lideri. Premierul Maliki a încercat să pareze a doua lovitură, care nu şi-a atins nici ea ţinta.

Forţele de securitate irakiene şi agenţii americani au intervenit imediat şi l-au scos din sală pe agresor, care protesta.

Moment istoric

Imaginea lui George W. Bush, unul dintre cei mai bine păziţi lideri ai lumii, ferindu-se, în timp ce doi pantofi zboară către el, va rămâne în istorie drept unul dintre cele mai bizare momente ale preşedinţiei sale.

Zaidi este reporter la canalul de televiziune Al-Baghdadia care transmite din Cairo (Egipt). Postul a cerut eliberarea imediată a jurnalistului pretinzând autorităţilor “să respecte libertatea de exprimare”.  Bush a încercat să minimalizeze incidentul.

“Nu mă deranjează. Pot să vă spun că pantofii sunt mărimea 42”, a glumit stânjenit şeful Casei Albe.

Preşedintele american a semnat, împreună cu premierul irakian, acordul de securitate, care prevede retragerea forţelor americane până în decembrie 2011.

George W. Bush s-a întâlnit şi cu preşedintele irakian Jalal Talabani. Pantofii sunt consideraţi insulta supremă în cultura arabă. După ce statuia lui Sadam Hussein din Bagdad a fost dărâmată, în aprilie 2003, mulţi irakieni au aruncat în ea cu pantofi.

200 de avocaţi irakieni, în apărarea agresorului

Un fost avocat irakian al lui Saddam Hussein, Khalid Dulaimi, a declarat ieri că pregăteşte apărarea jurnalistului Muntadhar al-Zaidi şi că cel puţin 200 de confraţi îi oferă serviciile gratuit.

Zaidi riscă minimum doi ani de închisoare, dacă va fi acuzat că a insultat un şef de stat în vizită în Irak.

Manifestaţii de aprobare

Unii dintre cetăţenii Bagdadului şi-au exprimat ieri aprobarea pentru gestul ziaristului prin demonstraţii de stradă, cerând eliberarea acestuia.

Bush a justificat din nou intervenţia militară în Irak, spunând că “era necesară pentru securitatea americană, pentru speranţa irakienilor şi pentru pace“.

Incidentul a stârnit o serie de glume pe seama lui Bush, astfel a fost creat şi un joc la care aveţi acces AICI
.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite