Gates în Pakistan: "Talibanii fac parte din peisajul politic în Afganistan"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talibanii fac parte din peisajul politic în Afganistan, a declarat ministrul american al apărării Robert Gates, vineri, aflat într-o vizită în Pakistan, sugerând că integrarea insurgenţilor islamişti nu este posibilă decât dacă aceştia depun armele şi se implică în viaţa politică a ţării alături de celelalte forţe, scrie Wall Street Journal în ediţia online.

Comentariul lui Gates intervine la câteva zile după ce preşedintele afgan Hamid Karzai a anunţat că le va prezenta talibanilor un nou program de reconciliere, înaintea conferinţei internaţionale privind Afganistanul, care se va desfăşura la 28 ianuarie, la Londra.

Oficialul americanl a precizat că principalele puteri occidentale au decis susţinerea programului de reintegrare a talibanilor în societate.

Trebuie să admitem că, în acest moment, talibanii fac parte din peisajul politic al Afganistanului, a declarat Robert Gates într-o conferinţă de presă la Islamabad.

Problema este de a afla dacă ei sunt pregătiţi să joace un rol legitim în procesul politic aflat în curs de desfăşurare, respectiv de a participa la alegeri, a înceta asasinarea responsabililor autorităţilor locale sau uciderea familiilor acestora, a afirmat Gates.

La întâlnirea cu militari pakistanezi, demnitarul american a salutat eforturile depuse de autorităţile de la Islamabad pentru neutralizarea nucleelor islamiste din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la graniţa cu Afganistanul.

La o întrebare legată de şansele SUA de a câştiga bătălia împotriva reţelei Al-Qaeda, Robert Gates a subliniat că forţa de coagulare a grupărilor islamiste s-a diminuat, obţinându-se astfel progrese importante în direcţia înfrângerii terorismului, dar a punctat că războiul nu este deocamdată câştigat.

Totodată, ministrul american a insistat că Washingtonul şi Islamabadul urmăresc obiective comune la graniţa afgano-pakistaneză, însă SUA nu intenţionează să intervină în programul de apărare al Pakistanului şi nu preconizează crearea de baze militare pe teritoriul acestuia.

Există mari semne de întrebare în legătură cu intenţiile mişcării talibane, care în perioada în care a deţinut puterea la Kabul (1996-2001) a demonstrat că dorea transformarea ţării într-un deşert, atât în plan cultural, cât şi în alte domenii de activitate, a conchis şeful Pentagonului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite