VIDEO Gates avertizează că vor urma "lupte dure" în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american Robert Gates, aflat într-o vizită neaşteptată la Kabul
Secretarul american Robert Gates, aflat într-o vizită neaşteptată la Kabul

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, avertiza luni că trupele afgane şi internaţionale trebuie să se aştepte "la lupte dure" în Afganistan, în pofida progreselor înregistrate în ultima perioadă, informează Voice of America.

În timpul vizitei sale neaşteptate la Kabul, Gates a recunoscut, în faţa reporterilor, meritele trupelor internaţionale care au reuşit capturarea unui important liderul taliban în Pakistan şi preluarea fostului oraşului taliban Marjah din provincia Helmand.

Pe de altă parte, secretarul american a avertizat asupra supraevaluării încrederii în stabilitatea situaţiei din Afganistan, afirmând că este prea devreme pentru a spune că războiul se află la un punct de cotitură.

Robert Gates a precizat că situaţia în Afganistan rămâne serioasă, dar că nu se va mai înrăutăţi.

Comandantul suprem al forţelor armate americane din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, a declarat că următorul obiectiv al trupelor internaţionale este preluarea fortăreţei talibane Kandahar.

McChrystal a adăugat că, spre deosebire de operaţiunea de ocupare a oraşului Marjah, misiunea Kandahar se va desfăşura treptat, odată cu sosirea de trupe suplimentare americane în regiune.

De asemenea, Gates a avertizat Iranul în legătură cu o potenţială ofertă de ajutor înaintată talibanilor. El a acuzat Teheranul că joacă "în două tabere" în Afganistan, pe de o parte îşi arată prietenia în faţa guvernului afgan, iar pe de altă parte încearcă să submineze Statele Unite.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Geoff Morrella precizat că Gates făcea referire doar la acţiunile americane în Afganistan şi nu la o confruntare cu Iranul, potrivit Voice of America.

Luni, poliţia afgană, susţinută de trupele americane, a reuşit să înlăture doi kamikaze în estul provinciei Khost, la graniţa cu Pakistanul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite