G8, condamnat să se deschidă spre noi puteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa creşterii preţului petrolului, a crizei alimentare şi a mizelor climatice, mai este G8 un for pertinent pentru a discuta despre problemele globale? Faptul că marile state în

În faţa creşterii preţului petrolului, a crizei alimentare şi a mizelor climatice, mai este G8 un for pertinent pentru a discuta despre problemele globale? Faptul că marile state în ascensiune, în frunte cu China şi India, nu fac parte din club face ca această întrebare să fie şi mai acută. Aceste îndoieli figurează în fundalul reuniunii G8 care are loc la Toyako, pe insula Hokkaido, în nordul Japoniei. (…)

Anul acesta, marcat de tripla criză a petrolului, a alimentaţiei şi a reţelelor financiare mondiale, a fost convocat un G8 diluat, cu multiple formate. Sunt invitate şapte ţări africane (Africa de Sud, Algeria, Senegal, Ghana, Tanzania, Etiopia) pentru a aborda chestiunea ajutorului pentru dezvoltare.

Momentul forte al reuniunii va fi pe 9 iulie, când se va dezbate chestiunea climatică, cu o reuniune în format G13 (G8 plus China, India, Brazilia, Mexic şi Africa de Sud) şi cu o alta în format G13+3, cu venirea Indoneziei, Coreei de Sud şi Australiei.

Acest format, supranumit G16, a fost adăugat de organizatorii japonezi la cererea Statelor Unite. Ideea nu i-a încântat pe europeni, aceştia văzând în ea o tactică pentru a se îndepărta de mecanismele ONU de luptă contra încălzirii climatice. (…) Miza este dacă acest G8 va putea merge mai departe decât ceea ce s-a convenit în 2008 la G8 de la Heiligendam sub preşedinţie germană.

Cancelarul Angela Merkel a reuşit atunci să smulgă un text în care ţările bogate se angajează să "examineze cu atenţie" o reducere cu 50% a emisiilor poluante până în 2050. Se va putea trece anul acesta într-o etapă superioară, cu un angajament ferm asupra acestui obiectiv? (…)

Pentru Japonia, acest summit cuprinde un aspect delicat: locul crescând atribuit Chinei, marea sa rivală în Asia. În faţa includerii formatului G13 în summit, Japonia a fost cu atât mai preocupată să îi invite pe responsabilii africani pentru a arăta că nu China este singura ţară care curtează acest continent bogat în resurse.

Japonia găzduise cu succes în mai, la Yokohama, un summit al ţărilor africane. (…) Rivalităţile din Asia rămân în centrul dificultăţii de a transforma G8 în G13: Japonia se opune acestei mutaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite