Şi în Franţa plajele sunt "necorespunzătoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă astăzi ar intra în vigoare noile exigenţe europene privind calitatea apei de scăldat, 131 de plaje din Franţa ar trebui închise urgent Conform prevederilor noului standard european

Dacă astăzi ar intra în vigoare noile exigenţe europene privind calitatea apei de scăldat, 131 de plaje din Franţa ar trebui închise urgent

Conform prevederilor noului standard european de calitate a apei mării, care va deveni operaţional în 2015, în Franţa vor fi patru categorii de plaje.

Pe baza datelor culese, timp de patru ani, referitoare la calitatea plajelor şi a apei de scăldat, asociaţia ecologistă Surfrider Foundation a calculat impactul noului standard asupra clasificării plajelor, evidenţiind patru nivele de calitate.

Noile exigenţe schimbă actuala clasificare, care datează în Franţa, din 1976. Conform datelor analizate de Surfrider Foundation, din 1.617 plaje analizate (dintr-un total de 1.800, câte sunt în Franţa), numărul celor considerate, în prezent, de nivel "excelent", va scădea de la 1.122 la 1.079.

Numărul celor "bune" scade de la 420 la 287

Doar numărul plajelor care astăzi sunt considerate de nivel "satisfăcător", va creşte de la 71 la 120. În schimb, plajele de nivel "necorespunzător" vor ajunge de la 4 la 131, fiind ameninţate cu închiderea. Dintre acestea, doar în Bretania sunt situate 57 de plaje care nu corespund noului standard de calitate.

"Un standard prea exigent"

Realizatorii studiului de la Surfrider Foundation apreciază noul standard european ca fiind "prea exigent" şi atrag atenţia că trebuie luate măsuri urgente pentru ca în şapte ani plajele franceze să evite descalificarea sau chiar închiderea unora dintre ele. În acest scop, eforturile se vor îndrepta spre buna întreţinere a staţiilor de epurare şi spre supravegherea localităţilor care deversează ape reziduale în mare.

Într-un articol din "Ouest-France", Olivier Barriere, coordonator al acestui studiu, atrage atenţia Uniunii Europene asupra faptului că "locurile dovedite necorespunzătoare, nu trebuie declasate, ci ajutate să rezolve problemele de poluare".

Plajele necorespunzătoare nu trebuie descalificate, ci ajutate. Anticiparea noilor reglementări va evita închiderea plajelor.
Olivier Barrier, coordonator studiu Surfrider Foundation

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite