Francezii păstrează eşantioane de sol pentru posteritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un hangar din Orleans, menţinut la temperaturi constante, zeci de eşantioane de pământ sunt sortate în sertare, păstrând pentru generaţiile viitoare structura actuală a diverselor

Într-un hangar din Orleans, menţinut la temperaturi constante, zeci de eşantioane de pământ sunt sortate în sertare, păstrând pentru generaţiile viitoare structura actuală a diverselor tipuri de sol francez. Probele vor rămâne la dispoziţia cercetătorilor, ca termen de comparaţie pentru studierea evoluţiei solului.

Pedoteca, în curs de finalizare, este o adevărată "arhivă" naţională de soluri. Prelevările de eşantioane au început în 2001, urmând ca proiectul să fie finalizat la sfârşitul acestui an. Până atunci, vor fi fost conservate circa 2.200 de eşantioane provenite din locuri diferite. La fiecare zece ani, din aceleaşi locuri vor fi prelevate noi eşantioane, cu scopul de a fi cercetate transformările.

Probele provin atât din parcele agricole, cât şi din păduri, din zonele industriale sau din cele urbane. Cu ocazia Salonului agriculturii de la Paris, de săptămâna trecută, INRA a prezentat o cartografie a prezenţei plumbului şi cadmiului în sol. Dar, până acum, niciunul dintre locuri nu s-a dovedit a fi contaminat la un nivel îngrijorător, chiar şi în condiţiile în care concentraţiile de plumb sunt vizibil mai mari în regiunea Parisului.

Se scoate sol de la 30 cm adâncime

În fiecare loc ales, specialiştii prelevează 25 de eşantioane de sol cu înălţimea de 30 de centimetri. Odată ajuns la Orleans, solul este depus într-o cameră rece, apoi într-o sală de uscare, cu scopul de a se bloca orice activitate biologică. Ulterior, eşantionul este trecut prin sită, pisat şi ambalat în săculeţi, apoi distribuit în mai multe laboratoare ale INRA.

Franţa încearcă să recupereze întârzierea în cercetarea solurilor. Britanicii, de pildă, îşi cercetează sistematic solurile, încă din 1979, fiind deja la a treia campanie de prelevare a eşantioanelor. Ei au putut, spre exemplu, să observe ce rezultat a avut stoparea folosirii DDT-ului asupra calităţii solului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite