Fostul procuror al Curţii Penale Internaţionale vrea arestarea lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror al Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno Ocampo, a sugerat vineri emiterea unui mandat de arestare internaţional contra preşedintelui Bashar al-Assad pentru a pune capãt rãzboiului civil din Siria, estimând cã ar exista un "dosar solid" împotriva acestuia, transmite AFP.

Intervievat de CBC, televiziunea publicã din Canada, Moreno Ocampo a declarat cã executarea unui astfel de mandat ar putea fi încredinţatã unor "forţe internaţionale şi locale".

O astfel de abordare "ar schimba totul în Siria" pentru cã liderul sirian ar fi obligat sã îşi pãrãseascã funcţia, a estimat el.

Cu toate acestea, fostul procuror al CPI a recunoscut că nu a fost elaborat niciun plan în direcţia reţinerii lui Bashar al-Assad.

Trimiterea de trupe strãine şi rebele pentru a-l aresta pe Assad "nu ar fi o invazie", ci "doar dreptate", a insistat juristul argentinian, care a condus CPI de la fondarea sa, în iunie 2003, pânã în iunie anul trecut.

Subliniind în acelaşi timp "prezumţia de nevinovãţie" de care se bucurã preşedintele sirian, fostul procuror al CPI a declarat cã existã "un dosar solid împotriva lui, deoarece el este comandantul suprem al unei ţãri unde mii de civili au fost ucişi în bombardamente".

Rãzboiul civil a fãcut peste 37.000 de morţi începând din martie 2011, potrivit bilanţului unui ONG sirian şi nicio ieşire din crizã nu pare sã se ivească la orizont. "Assad continuã sã sfideze, pentru cã noi nu facem nimic, în afarã de a vorbi", a afirmat Moreno Ocampo.

ONU suspecteazã regimul sirian de crime de rãzboi în lupta lui împotriva opoziţiei armate, dar Consiliul de Securitate, singurul abilitat pentru orice sesizare a CPI, este blocat de Rusia şi China, care îşi protejeazã aliatul sirian de orice presiune semnificativã, aminteşte AFP.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite