Fost preşedinte american: "Mohamed Morsi nu doreşte sã modifice unilateral tratatul cu Israelul "

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele islamist egiptean, Mohamed Morsi, are 'propuneri' pentru modificarea tratatului de pace dintre Egipt şi Israel, dar nu doreşte sã facã acest lucru în mod unilateral, a afirmat marţi la Cairo fostul preşedinte american Jimmy Carter sub al cãrui patronaj a fost încheiat acest acord în 1979, informeazã AFP.

'Preşedintele Morsi mi-a dat asigurãri cã tratatul va fi respectat de cãtre Egipt', a declarat Carter care a efectuat pânã în prezent mai multe vizite în Egipt, cu ocazia alegerilor desfãşurate în ultimele luni, şi urmeazã sã se întâlneascã din nou cu Morsi peste câteva zile.

'Are propuneri pentru schimbãri, mi-a spus, dar înţelege, de asemenea, cã orice modificare a textului trebuie aprobatã de cele douã pãrţi. Dacã acest lucru se face în mod unilateral de cãtre Egipt sau Israel, tratatul ar fi distrus', a adãugat el.

Mişcarea islamistã Fraţii Musulmani, din rândul cãrora provine preşedintele Morsi, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a modifica acest tratat, fãrã sã renege însã principiul pãcii cu Israelul.

La rândul sãu, Mohamed Morsi a promis cu mai multe ocazii 'sã respecte toate angajamentele internaţionale' asumate de Egipt, formulã în care este inclus şi tratatul de pace cu Israelul.

În luna septembrie, purtãtorul de cuvânt al preşedintelui egiptean, Yasser Ali, a afirmat cã "pentru moment, nu este nevoie de a amenda acordul de la Camp David'', dupã ce statul evreu a fãcut cunoscut cã nu va accepta nicio modificare a tratatului.

Problema revizuirii tratatului de pace a reapãrut neoficial pentru clauzele ce se referã la demilitarizarea Peninsulei Sinai, care limiteazã capacitatea de acţiune a autoritãţilor egiptene, în acelaşi timp presate de Israel sã acţioneze împotriva mişcãrilor radicale ce se gãsesc acolo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite