Foametea ameninţă Africa şi Asia de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe regiuni de pe Glob riscă să-şi piardă mare parte din producţiile agricole din cauza schimbărilor climatice Încălzirea globală ameninţă cu foametea mai multe regiuni ale

Mai multe regiuni de pe Glob riscă să-şi piardă mare parte din producţiile agricole din cauza schimbărilor climatice

Încălzirea globală ameninţă cu foametea mai multe regiuni ale planetei. Zeci de milioane de oameni săraci din Africa şi din Asia, care şi acum abia îşi duc viaţa de pe o zi pe alta se vor confrunta, pe viitor, cu o scădere masivă a producţiei de culturi principale, după cum au concluzionat mai mulţi experţi americani, la sfârşitul săptămânii trecute.

Supravieţuirea a peste un miliard de persoane sărace din întreaga lume depinde exclusiv de agricultură, după cum a precizat David Lobell, cercetător în cadrul programului de cercetare asupra securităţii alimentare şi de mediu al Universităţii din Stanford, California.

"Trebuie să aflăm care sunt zonele agricole cele mai vulnerabile la schimbările climatice pentru că numai astfel vom putea lupta împotriva foametei şi a sărăciei care ameninţă anumite regiuni, în cursul următoarelor două decenii", a adăugat David Lobell, expert al cărui studiu a apărut în revista de specialitate "Science".

Producţia de culturi principale se va diminua

Temperaturile şi precipitaţiile sunt factorii-cheie care influenţează cel mai mult randamentul recoltelor. Autorii au analizat 20 de modele informatice cu privire la încălzirea globală în 12 regiuni de pe glob unde oamenii sunt afectaţi la cel mai înalt grad de malnutriţie.

Analizele respective au avut drept scop determinarea impactului pe care schimbările climatice le-ar putea avea asupra agriculturii din acele zone. Astfel, ei au concluzionat că temperatura medie globală ar putea creşte cu un grad până în 2030, în majoritatea zonelor geografice studiate. În acelaşi timp, precipitaţiile din Asia de Sud, Africa, America Centrală şi Brazilia vor fi mult mai scăzute.

Mai mult decât atât, cercetătorii au conchis că sudul continentelor african şi asiatic va fi cel mai afectat de schimbările climatice. Sudul Africii va pierde mai mult de 30 la sută din producţia de porumb, principala sa recoltă, în cursul viitoarelor două decenii.

Totodată, Indonezia şi Asia de Sud se vor confrunta cu o scădere de cel puţin 10 la sută a producţiilor de mei, porumb şi orez. "Noi am fost surprinşi de amploarea impactului pe care schimbările climatice îl au asupra agriculturii din aceste regiuni, într-un timp relativ scurt", a precizat Marshall Burke, cercetător la Universitatea Stanford şi coautor la aceste studii. "O asemenea pierdere i-ar condamna pur şi simplu la foamete pe micii producători, şi aşa foarte săraci", a subliniat acesta.

Sunt necesare investiţii în sisteme de irigaţii

Efectele nefaste ale încălzirii globale pot fi limitate prin mijloace mai puţin costisitoare, precum semănăturile mai timpurii sau mai târzii şi înlocuirea varietăţilor de culturi existente cu altele mai rezistente. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că pentru a ţine piept acestei probleme vor fi necesare şi măsuri mult mai costisitoare. Ei au insistat asupra dezvoltării sistemelor de irigaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite