Legea marţială în Filipine a fost ridicată de Gloria Macapagal Arroyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Filipinelor a ridicat legea marţială
Preşedintele Filipinelor a ridicat legea marţială

Preşedintele Filipinelor a ridicat legea marţială decretată în provincia de sud a ţării unde 57 de oameni au fost masacraţi luna trecută în cele mai grave violenţe politice înregistrate în arhipelag, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei la Manila, relatează Associated Press.

Cerge Remonde a declarat că Gloria Macapagal Arroyo (foto) a semnat sâmbătă proclamaţia de ridicare a legii marţiale în provincia Maguindanao. Acţiunea vine la opt zile după ce Arroyo a făcut un pas controversat pentru a controla o regiune dominată de un clan puternic acuzat de masacru.

Legea permitea forţelor de securitate să efectueze arestări fără ordin de la tribunal şi să întreprindă acţiuni împotriva clanului Ampatuan făcut responsabil de uciderea la 23 noiembrie a unor membri ai unui clan rival precum şi a 30 de jurnalişti.

A fost pentru prima oară când Filipinele au impus legea marţială după fostul preşedinte Ferdinand Marcos, care a decretat-o la nivel naţional timp de peste 30 de ani şi a guvernat prin decrete până când a fost răsturnat de la putere în 1986.

Ampatuanii, aliaţi ai dnei Arroyo şi controlând Maguindanao timp de mulţi ani, au negat implicarea în masacru dar partidul la putere i-a exclus la câteva zile după măcel.

Masacrele şi răpirile au amplificat anarhia în această regiune instabilă împânzită de bandiţi, rebeli musulmani şi comunişti, şi armate private.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite