Filipine: masacru pentru a elimina un adversar politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şase luni înaintea alegerilor generale şi prezidenţiale, 46 de persoane au fost executate în sudul Arhipelagului. Conform familiilor victimelor, masacrul a fost organizat de clanul actualului guvernator al provinciei Maguindanao care doreşte să-şi împiedice rivalul politic să candideze.

Campaniile electorale din Filipine sunt cunoscute ca fiind marcate de violenţă. Cu şase luni înaintea alegerilor generale şi prezidenţiale, 46 de persoane au fost executate în sudul Arhipelagului, fapt ce confirmă că metodele sângeroase sunt încă la modă.

Forţele de ordine filipineze au descoperit, luni şi marţi, cadavrele a 46 de ostatici în sudul ţării, după ce cu o zi înainte fuseseră răpiţi de indivizi înarmaţi, a indicat un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP.

Victimele făceau parte dintr-un grup de aleşi şi de ziarişti, răpiţi în provincia Maguindanao, pe insula Mindanao. „Corpurile lor aveau urme de gloanţe. Căutăm şi alte cadavre, despre care credem că ar fi fost înhumate", a adăugat locotenent-colonelul Romeo Brawner pentru canalul de televiziune ABS-CBN.

Guvernatorul, principalul suspect

Printre ostatici figurau soţia unui primar din provincia Maguindanao, Esmael Mangundadatu, asistenţii lui şi unii partizani ai săi. 20 de ziarişti îl însoţeau pe Mangundadatu, care candida pentru postul de guvernator al provinciei Maguindanao, cu populaţie majoritar musulmană.

Răpirea ar putea avea legătură cu rivalităţile dintre clanul guvernatorului actual, Andal Ampatuan, şi cel al lui Mangundadatu, potrivit lt.col. Brawner.

„Îl suspectăm pe Ampatuan că ar fi în spatele masacrului. Fiul său, Andal Ampatuan Junior, candidează la succesiunea tatălui său şi a promis deja să ne ucidă pe toţi dacă Esmael îşi va prezenta candidatura", a declarat fratele lui Esmael Mangundadatu, Khadadafeh.

Şeful miliţienilor care au răpit cele 50 de persoane este unul dintre fiii lui Ampatuan, l-a completat Brawner.
Clanurile Ampatuan şi Mangudadatu se află de mulţi ani într-un conflict deschis, soldat de această dată cu moartea unor ziarişti şi presupuşi susţinători ai clanului Mangudadatu.

Reglările de conturi şi violenţele implicând clanuri rivale, care dispun de miliţii private, sunt relativ frecvente în regiunea din sudul Filipinelor, totodată teatru al unui conflict între armată şi mişcarea separatistă musulmană.

Stare de urgenţă în sudul ţării

Preşedintele Gloria Arroyo a decretat ieri starea de urgenţă în sudul ţării, în urma masacrului. Decretul va permite armatei şi poliţiei să restabilească ordinea şi să prevină izbucnirea de violenţe, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei.

„Pentru a-i prinde pe criminali", guvernul filipinez a desfăşurat aproximativ 500 de militari în regiune, care se confruntă cu cele mai grave violenţe de natură politică din istoria recentă a ţării, a declarat un responsabil militar.

image

Soldaţii au ordin să aresteze suporteri ai lui Andal Ampatuan, guvernatorul în exerciţiu suspectat că s-ar afla în spatele asasinatelor. Şeful statului filipinez a condamnat aceste violenţe şi a ordonat principalilor responsabili din domeniul securităţii „să supravegheze personal acţiunea militară" împotriva celor care au ordonat aceste asasinate.

„Nu vom precupeţi niciun efort pentru a face dreptate pentru victime şi a-i face să plătească pe cei vinovaţi de comiterea acestor fapte", a afirmat într-un comunicat Gloria Arroyo.

Candidaţi pitoreşti la prezidenţiale

Pentru cursa prezidenţială s-au înscris şi persoane atipice precum ultimul Mesia al Terrei - comandantul şef al Pământului, Rigoberto Madera, şi un bărbat al cărui principal atu este că imită perfect cântecul cocoşului, scrie AFP.

Rigoberto Madera, care se prezintă drept „comandantul şef al Pământului, Împaratul, ultimul Mesia", a fost primul care s-a înscris pe lista candidaţilor la prezidenţialele din mai 2010. „Voi candida şi la alegerile prezidenţiale americane, pentru a-i succeda lui Barack Obama", a spus Madera, în vârstă 62 de ani.

George Samia, 60 de ani, se autointitulează „Samia Manok", ceea ce înseamnă „puiul de găină". Şi, pentru a convinge lumea că aşa este, a cântat de mai multe ori „cucurigu" în faţa membrilor Comisiei electorale. Un şofer de taxi în vârsta de 34 de ani, Wendell Lope, a insistat să fie înscris în cursa prezidenţială, deşi limita de vârstă este minim 40 de ani.

Progamul său constă în aducerea în faţa justiţiei a Spaniei, SUA şi Japoniei, care au ocupat de-a lungul timpului această ţară. Daniel Martina, 49 de ani, este un alt candidat neobişnuit: principalul punct al programului său constă în trecerea întregii ţări de la standardul de curent de 220 de volţi la 110 volţi.

Puterea, o afacere între clanuri

Nu există multe locuri în lume unde clanurile politice şi economice să fie atât de puternice ca în Filipine. O organizaţie ce militează pentru implicarea cetăţenilor în viaţa politică estimează că în această ţară cu 92 de milioane de locuitori, puterea la nivel naţional şi local este monopolizată de 250 de familii.

Din 265 de membri ai Congresului, două treimi fac parte din aceste clanuri.

Dinastiile politice sunt unul dintre motivele pentru care filipinezii se află printre ţările asiatice mai puţin dezvoltate. Corupţia endemică, concentrarea puterii în mâna câtorva politicieni şi menţinerea majorităţii populaţiei în sărăcie împiedică ascensiunea unor „feţe noi" pe scena politică, scrie „Courrier International".

image

Actualul preşedinte, Gloria Macapagal-Arroyo, este ea însăşi fiica unui fost şef al statului, Diosdado Macapagal (1961-1965). Dar nu este singura reprezentantă a familiei sale în politică. Doi fii, un cumnat şi o cumnată sunt toţi membri în Congres.

Pentru a pune capăt speculaţiilor potrivit cărora ar dori să modifice Constituţia pentru a candida din nou, Arroyo s-a retras recent din fruntea celui mai mare partid filipinez, Lakas-Kampi.

Luptă între veri

Candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale va fi actualul ministru al Apărării, Gilberto Teodoro, membru şi el al uneia dintre cele 250 de familii politice.

Principalul rival va fi vărul lui primar, reprezentantul Partidului Liberal - de opoziţie - Benigno „Noynoy" Aquino, fiul fostului preşedinte Corazon Aquino. Benigno,­ cotat cu 44% din intenţiile de vot, îşi datorează ascensiunea renumelui părinţilor lui, şi nu propriilor calităţi.

Conflict

Reglările de conturi şi violenţele dintre clanuri rivale, care dispun de miliţii private, sunt frecvente în sudul Filipinelor, teatru al unui conflict între armată şi rebelii separatişti musulmani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite