Fermieri germani în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii sunt nemulţumiţi de preţurile mici pe care le primesc pe produsele lor de la marile reţele de distribuţie. Câţiva fermieri germani au intrat în greva foamei. Aceştia  cer să fie primiţi de cancelarul Angela Merkel pentru a discuta despre preţurile mici pe care le primesc de la distribuitori.

Nemulţumiţi de preţurile mici practicate de marile reţele de distribuţie, 150 de producători au ocupat de câteva zile o peluză situată în apropierea biroului din Berlin al cancelarului german, Angela Merkel. Mai mult, şase femei din grup au anunţat că au încetat să se hrănească, de miercuri seara, şi aşteaptă ca Merkel să le primească pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă.

Producătorii ameninţă cu „greva livrărilor“

Producătorii de lapte au ameninţat că vor lansa o „grevă a livrărilor“ după scăderea preţurilor decisă în urmă cu o săptămână de mai multe reţele de distribuţie.

Potrivit lui Romuald Schaber, preşedintele Federaţiei germane a crescătorilor de vaci de lapte (BDM), nemulţumirea acestora este cu atât mai mare cu cât distribuitorii au promis anul trecut că vor menţine tarifele la acelaşi nivel.

„Preţurile plătite în prezent crescătorilor nu au nimic de-a face cu valoarea reală a laptelui“, a declarat Schaber într-un interviu pentru cotidianul „Die Welt“. Fermierii vor încasa între 20 şi 25 de eurocenţi pe litrul de lapte, în timp ce costul real al producţiei este de circa 30-45 de eurocenţi litrul, a precizat acesta.

Aceleaşi probleme şi în Europa de Est

„Această nouă scădere a preţului este o catastrofă. Noi estimăm că de acum şi până la sfârşitul anului, între 25 şi 30 la sută din crescătorii de vaci de lapte din Germania îşi vor închide afacerile“, a adăugat el. Prăbuşirea preţului laptelui, care provoacă o puternică îngrijorare în Europa de Est, în Germania şi în Franţa, a redeschis controversa din cadrul Uniunii Europene cu privire la cotele de producţie de lapte.

În noiembrie 2008, ţările europene au decis să crească progresiv cu un procent în fiecare an aceste cote, care au fost introduse pentru prima dată în 1984 ca instrument de luptă împotriva supraproducţiei şi pentru susţinerea preţurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite