Femeile, piloni de bază în Mafia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform statisticilor poliţiei italiene, din ce în ce mai multe femei pătrund în clanurile mafiote, unora dintre ele revenindu-le chiar rolul de „boss”, ţinând locul bărbaţilor ajunşi

Conform statisticilor poliţiei italiene, din ce în ce mai multe femei pătrund în clanurile mafiote, unora dintre ele revenindu-le chiar rolul de „boss”, ţinând locul bărbaţilor ajunşi prin închisori.

Nici ele nu scapă însă de anchetele procurorilor, astfel că numărul femeilor întemniţate pentru „asociere de tip mafiot” (conform articolului 41 bis al Codului penal) a ajuns la aproape 100. 47 dintre ele sunt deţinute chiar în regim de maximă siguranţă. O figură emblematică din rândul „femeilor de onoare” este Emanuela Gelardi, care a împlinit recent 84 de ani.

Bătrâna a rămas în libertate (deşi procurorii i-au dovedit vinovăţia în mai multe dosare), tocmai datorită vârstei înaintate care a scutit-o de efectuarea pedepsei.

Această situaţie din rândul clanurilor mafiote a devenit un lucru aproape normal, susţine procurorul Gaetano Paci, responsabil cu dosarul „Rebus”, în care sunt cercetate mai multe femei ce fac parte din Cosa Nostra. 

Specializate in coduri secrete

Deseori, femeile Mafiei sunt acuzate de transmiterea către subordonaţi a ordinelor bărbaţilor lor aflaţi în puşcării. Un caz comentat pe larg de presa italiană a fost cel al soţiei lui Girolamo Mole, un boss al grupării „Ndragheta” din Calabria.

Ea a fost arestată, în vară, în timp ce punea la punct cu soţul ei, într-o discuţie la vorbitorul închisorii, un cod de comunicare bazat pe romanul „Zahir” al lui Paolo Coelho. Gaetano Paci susţine însă că Mafia rămâne (încă) un univers rezervat în proporţie covârşitoare bărbaţilor.

Captură importantă

Ultima „doamnă” arestată este Mariangela Di Trapani, 40 de ani, născută într-o familie mafiotă şi măritată cu Salviano Madonia, închis pe viaţă, al cărui tată, Francesco Madonia, precum şi fraţii săi, sunt de asemenea în închisoare pentru delicte de tip mafiot.

Mariangela Di Trapani este mama unui copil născut în urma fertilizării in vitro, dată fiind condiţia de puşcăriaş a soţului. Procurorii au acuzat-o că asigura comunicarea între cei patru fraţi şi restul clanului, prin folosirea unui limbaj cifrat.

Di Trapani se ocupa şi de administrarea patrimoniului familiei, compus din bunuri imobiliare şi importante sume de bani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite