Femeile din Turcia, tot mai europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii schimbă tradiţia musulmană lăsând afacerile pe mâna fiicelor. Fie că se implică în marile afaceri, fie că apare pentru prima dată pe o bancnotă turcească, femeia din Turcia este tot mai modernă.  

Recent, Banca Centrală din Turcia a decis pentru prima dată ca imaginea scriitoarei Fatma Aliyea să fie imprimată  pe noua bancnotă de 50 de lire.

Alegerea a fost făcută de un comitet format dintr-un matematician, un arhitect, un compozitor şi un mistic - acuzat ulterior că a cedat în faţa presiunilor partidului aflat la guvernare.

Criticii susţin că a fost desemnată o personalitate feminină  puţin cunoscută publicului, trecând-o cu vederea pe Halide Edip Adivar, scriitoare şi renumită feministă care a luptat alături de Ataturk. Decizia este cu atât mai contestată cu cât romanciera Aliyea va apărea fără eşarfa tradiţională islamică. Totodată, gestul este considerat o capitulare a forţelor religioase conservatoare şi o victorie a organizaţiilor care luptă pentru drepturile femeilor.

Fiica unui istoric şi birocrat, Fatma Aliyea a fost prima femeie din Imperiul Otoman care a scris un roman într-o perioadă în care o asemenea profesie era permisă doar bărbaţilor. A tradus şi o carte din limba franceză, dar sub pseudonim. În acelaşi timp, a militat pentru educarea femeilor şi a susţinut contribuţia lor în societate prin rolul tradiţional de mamă.

Imaginea ţării se schimbă

Apariţia unei femei pe o bancnotă turcească este doar unul dintre eforturile autorităţilor de la Ankara de a schimba imaginea Turciei, candidată la Uniunea Europeană. Guvernul lui Erdogan, care a demarat deja o serie de reforme, vrea să convingă Europa că Turcia este o ţară modernă, cu o  democraţie liberală.

Alături de liderii politici, în aceste demersuri se află şi companiile private. Tot mai multe femei încep să moştenească afacerile de familie şi ocupă locuri importante în conducerea marilor firme, funcţii rezervate până nu de mult doar bărbaţilor.

Există acum femei care controlează boardul directorilor şi câteva dintre poziţiile importante în societăţile comerciale turceşti, mai ales în Anatolia. Ca să devină succesoare ale averilor familiei, femeile sunt pregătite încă din copilărie. Trainingul include printre altele numeroase călătorii alături de membrii familiei, dar şi acomodarea cu aparatura modernă.

Una dintre ele este Hande Berkmek Başaglu, care a preluat de la tatăl său una dintre companiile electronice, Tekofaks Panasonic. Până să ajungă aici, ea a terminat întâi studiile şi apoi a lucrat în toate sectoarele firmei, de la contabilitate şi marketing până la depozite şi  resurse umane. Pentru Mutlu Alkan, manager adjunct al companiei Malkan Makine, contactul cu afacerile a început la 12 ani, când tatăl său a luat-o într-o călătorie în Germania.

Odată ce au ajuns în poziţii-cheie, sunt responsabile de exportul, marketingul şi diviziile promoţionale ale firmelor. Femeile de afaceri susţin că ele sunt mai disciplinate şi mai prudente decât bărbaţii în luarea deciziilor, reuşesc să îşi păstreze calmul în situaţii critice şi au relaţii bune cu partenerii de afaceri.

Există încă piedici din partea familiei

Singura dificultate pare să vină însă din mediul familial. Cele care au copii fac eforturi mari ca să nu îşi neglijeze rolul de mame. Unele îşi aduc odraslele la serviciu, în camere special amenajate, în timp ce altele preferă să le lase acasă, dar le iau în deplasările de afaceri, uneori chiar în ţări îndepărtate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite