FP-România: Phenianul da ajutoarele de hrană pe arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat marti doua rachete cu raza scurta de actiune de pe coasta de vest si îsi reia programul nuclear. Obsesia militara a Phenianului are un pret. Achitat uneori chiar si cu bani de la adversarii declarati.

Un parlamentar sud-corean acuza regimul nord-coreean ca a folosit o parte din banii alocati de catre vecinii sud-coreeni pentru usurarea gravei crize alimentare din tara pentru a cumpăra arme.

Potrivit lui Kwon Young-Se, membru al partidului Grand National Party aflat guvernare, Phenianul a cheltuit în jur de 13 milioane de dolari pe an în timpul precedentei administratii sud-coreene pentru a cumpara arme din China, Rusia, Germania sau Slovacia - relateaza BBC .

În opinia parlamentarului sud-coreean, Seulul a greşit că a acordat ajutoare mari pentru hrană nord-coreenilor fără o monitorizare riguroasă a folosirii acestor fonduri.

Cu aproximativ 1,7 milioane de soldati la o populatie de 23 de milioane de locuitori şi cu un buget militar care reprezinta sfert din venitul national, Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume - spre deosebire de Coreea de Sud, care are doar 680.000 de soldati.

Militari sau civili, nord-coreenii sunt afectati de foamete. În iulie, Programul mondial pentru hrană al ONU a avertizat ca tara se confruntă cu cea mai gravă foamete de după 1990, cu 5-6 milioane de oameni care suferă de foame.

Pentru alte detalii despre aceste subiecte, consultati şi:

Star Tribune: South Korea: North Korea may be trying to develop small nuclear warhead to fit on missile

A top South Korean military officer said Wednesday that he believes North Korea is trying to develop a nuclear warhead that is small enough to be carried by its missiles. North Korea is believed to have enough plutonium to produce about half a dozen bombs, but it is not believed to have mastered the technology needed to fit a nuclear weapon on a missile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite