FOTO Cele mai instabile state din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia independentă non-profit Fund for Peace, cu sediul la Washington, împreună cu revista Foreign Policy, au realizat un top al celor mai instabile state ale lumii. Printre acestea se numără Somalia, Sudan, Zimbabwe, Congo, Afganistan, Irak, Guineea, Pakistan sau Haiti.

Somalia

De trei ani încoace, Somalia a ocupat prima poziţie în topul statelor instabile, potrivit Foreign Policy, care subliniază că adâncimea dezastrului politic şi umanitar din această ţară rezidă în incapacitatea comunităţii internaţionale de a găsi un răspuns la probleme cu care se confruntă somalezii. După două decenii de haos, ţara se află astăzi în mare parte sub controlul grupurilor islamiste militante, cel mai cunoscut şi mai puternic fiind Al-Shabab. O altă facţiune, Hizbul Islam, a executat recent doi somalezi pentru crima de a uitam la Cupa Mondială. În largul coastei, piraţii iau ostatici în schimbul unor sume imense. În 2009, piraţii somalezi câştigat aproximativ 89 milioane de dolari din răscumpărări.

image

Ciad

Problemele Ciadului sunt adesea consecinţe ale conflictului din Darfur, Sudan. Dar această ţară din Africa Centrală are o multime de probleme proprii. Viaţa sub conducerea preşedintelui Republicii Ciad Idriss Déby este tot mai mizerabilă. În ultimii ani, Déby a arestat figuri ale opoziţiei şi a redirecţionat fondurile umanitare către armată.

image

Sudan

În ianuarie 2011, oamenii din Sudanul de Sud vor vota în cadrul unui referendum istoric dacă vor să rămână o regiune autonomă sau vor să devină un stat independent. Analiştii estimează că sudanezii vor opta pentru a doua variantă, dar oamenii sunt conştienţi că nu va fi atât de uşor să obţină separea. Preşedintele Omar Hassan Al-Bashir este probabil să vrea în continuare să deţină controlul asupra Sudului, unde se află o mare parte dintre resursele de petrol ale ţării.

image

Zimbabwe

Viaţa în Zimbabwe s-a îmbunătăţit, fără îndoială, de la intrarea în vigoare a acordului de împărţire a puterii între Robert Mugabe, care a condus această ţară sud-africană din 1980, şi Morgan Tsvangirai, adversarul său cel mai important şi actual prim-ministru al statului, în februarie 2009. Inflaţia este în scădere, mărfurile sunt din nou pe rafturi, ONG-urile sunt capabile să funcţioneze din nou, iar ţara este în măsură să obţină credite străine de la bănci regionale şi din China. Ceea ce este îngrijorător este că Mugabe şi-a păstrat legile dictatoriale, ca şi când nimic nu s-ar fi schimbat. Mugabe şi Tsvangirai poartă discuţii ocazional pentru a rezolva disputele privind noi numiri în cabinet, exproprieri de terenuri, arestări în rândul membrilor opoziţiei sau libertatea presei.

image

Afganistan

Afganistanul este statul care nu are nevoie de nicio prezentare. O operaţiune militară condusă de SUA pentru a înfrânge talibanii, mişcarea islamistă care a condus ţara până la răsturnarea ei, după atacurile 11 septembrie 2001, este în curs de desfăşurare aici. Cu toate acestea, slaba conducere a administraţiei conduse de Hamid Karzai, reales în condiţii dubioase, în august, anul trecut, a zădărnicit aceste eforturi. Mulţi se întreabă dacă forţele internaţionale se vor putea retrage din Afganistan, conform planului.

image

Irak

După invazia trupelor americane, în 2003, dictatorul Saddam Hussein a fost izgonit şi o perioadă de tulburări violente a început în Irak. Pe fondul exploziei de asasinate şi represalii care au urmat, mai mult de 2 milioane de irakieni au fugit din ţară. Ţara rămâne profund polarizată pe criterii etnice şi religioase. Recentele alegeri parlamentare au fost printre cele mai libere în lumea arabă, dar nu au fost lipsite de atacuri sinucigaşe şi acuzaţii de fraudă, iar un nou guvern nu a fost încă stabilit. Orice factor s-ar putea dovedi destabilizator: tensiunea asupra drepturilor pentru petrol, ostilitatea sunită împotriva şiiţilor şi vice-versa, retragerea trupelor americane.

image

Lista statelor eşuate realizată de organizaţia Fund for Peace poate fi accesată aici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite