ExxonMobil ignoră politicile verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descendenţii fostului magnat al industriei petroliere John D. Rockefeller cer companiei americane să se implice în lupta împotriva încălzirii globale Strănepoţii legendarului magnat

Descendenţii fostului magnat al industriei petroliere John D. Rockefeller cer companiei americane să se implice în lupta împotriva încălzirii globale

Strănepoţii legendarului magnat s-au arătat indignaţi de indiferenţa faţă de resursele de energie alternativă afişată de reprezentanţii companiei ExxonMobil. Ei l-au acuzat pe actualul director executiv al marii companii petroliere că refuză să se angajeze într-o discuţie serioasă privind viitorul planetei.

Mai mulţi membri ai familiei Rockefeller au susţinut, cu câteva zile în urmă, o conferinţă de presă, într-un luxos hotel din Manhattan. Acolo, ei şi-au exprimat nemulţumirile faţă de actuala politică a celei mai mari companii petroliere din lume.

Ei i-au acuzat pe reprezentanţii corporaţiei că nu sunt deschişi la cooperare în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii globale. "O parte din geniul lui Rockefeller a constat şi în recunoaşterea din timp a unei oportunităţi de tranziţie către un combustibil mai bun, mai ieftin şi mai curat", a spus Neva Rockefeller Goodwin, o strănepoată a magnatului.

Rockefeller cere o politică "verde"

Descendenţii lui Rockefeller au trasat patru rezoluţii la problema inerţiei care guvernează compania ExxonMobil. Ei au solicitat un preşedinte independent, un studiu coerent privind încălzirea globală, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a Exxon şi o politică bazată pe dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Miliarde de dolari pentru cercetare

Alte companii petroliere precum BP, Shell şi Chevron au acceptat deja linii "verzi" în politica lor. În tot acest timp însă, reprezentanţii ExxonMobil au fost preocupaţi cu finanţarea unor rapoarte care să demonstreze că încălzirea globală are cauze naturale şi nicidecum antropice. "Trebuie să alocăm miliarde de dolari în cercetarea privind viitorul planetei şi tipul de energie de care lumea va avea nevoie mai târziu", a adăugat Rockefeller Goodwin.

Peste un secol de existenţă

John D. Rockefeller a creat în 1870 Standard Oil. Această companie petrolieră controla jumătate din distribuţia petrolului la nivel mondial în 1900 şi 85 la sută din volum în interiorul Statelor Unite, în 1904. Profitând de monopolul pe care îl deţinea în ceea ce priveşte distribuţia, magnatul a făcut presiuni asupra producătorilor pentru a scădea preţul de vânzare al petrolului. În 1911, statul federal american a condamnat Standard Oil la disoluţie pe motiv că firma a violat legea antitrust. Mai târziu, Standard Oil a devenit Esso, apoi Exxon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite