Explozia stelară din 2007, primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou tip de supernovă
Un nou tip de supernovă

Potrivit unui studiu publicat marţi în revista britanică Nature, o spectaculoasă explozie stelară observată în aprilie 2007 reprezintă primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove a căror explozie antrenează distrugerea totală a stelei, transmite AFP.

Supernova SN 2007bi, observată în aprilie 2007, este primul exemplu cunoscut din această clasă de supernove, conform echipei de astrofizicieni condusă de Avishay Gal-Yam, Weizmann Institute of Science, Israel.

Luminozitatea exploziei le-a permis astrofizicienilor să estimeze că miezul acestei stele avea o masă de 100 de ori mai mare decât întregul Soare, ceea ce înseamnă că această stea avea o masă echivalentă cu cea a 200 de sori, scrie AFP.

Stelele neutronice sau găurile negre se formează în urma exploziilor unor stele muribunde, ce devin supernove şi care au o masă de 10 până la 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui iar miezul lor conţine numai atomi de fier.

O supernovă de un tip diferit, extrem de strălucitoare, se formează în cazul stelelor cu o masă de peste 140 de ori mai mare decât a Soarelui, în al căror miez încep să se formeze atomi de oxigen.

Potrivit modelelor astrofizice, o astfel de supernovă atrage după sine distrugerea totală a miezului stelei. În timp de temperatura în miez depăşeşte 1 miliard de grade Celsius, energia fotonilor este atât de mare încât aceştia se transformă în perechi electron, positron (particula elementară de animaterie corespunzătoare electronului) ce se elimină reciproc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite