Experţi români cooptaţi la elaborarea unui ghid internaţional de tratare a afecţiunilor renale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La elaborarea ghidului vor contribui şi experţi din România
La elaborarea ghidului vor contribui şi experţi din România

Inspirată de acţiunea specialiştilor turci, după cutremurul din 1999 din zona Mării Marmara, Societatea Internationala de Nefrologie s-a reunit, weekendul trecut, la Istanbul pentru a elabora un ghid internaţional pentru tratarea rinichilor în situaţii de dezastre naturale. La reuniune au praticipat şi experţi din România, relatează ziarul turc Hurriyet Daily News.

Afectarea rinichilor la persoanele prinse sub dărâmături reprezintă una din cauzele principale ale deceselor în cazul unui cutremur. Ghidul de tratare a afecţiunilor renale, pregătit de specialiştii turci după cutremurul din zona Mării Marmara, în 1999, a inspirat comunitatea medicală internaţională din domeniul nefrologiei pentru a elabora un ghid comun de uz mondial.

După cutremurul din Marmara am elaborat un ghid de tratament pentru noi, în limba turcă. Acest ghid a fost tradus anul trecut şi folosit în cutremurul din Sichuan, în China. Acum a sosit vremea să fie reactualizat, a declarat profesorul Mehmet Sever, coordonator în caz de dezastre pentru Societatea Turcă de Nefrologie.

Sever a afirmat că afecţiunile renale şi rănile provocate muşchilor constituie a doua cauză cea mai frecventă de deces la victimele unui cutremur scoase de sub dărâmături, prima fiind traumele unor organe majore precum creierul şi plămânii, scrie Hurriyet Daily News.

Ghidul turc a fost pus la dispoziţia unor experţi străini, la congrese internaţionale. El a inspirat ISN să-şi dezvolte propriul ghid, cu consensul internaţional al specialiştilor în maladii renale. În acest demers sunt cooptaţi aroximativ de 30 de experţi. Nouă dintre aceştia s-au reunit vineri, 29 ianuarie, la Istanbul, pentru a discuta liniile directoare, în cursul unei conferinţe de trei zile, găzduită de Asociaţia Turcă de Nefrologie.

Pregătirile pentru elaborarea ghidului au început în urmă cu trei ani iar experţii cred că mai este nevoie de încă un an şi jumătate pentru finalizarea proiectului.

Organizăm întâlniri trilaterale şi bilaterale, de cinci sau şase ori. Weekendul trecut a avut loc prima noastră întâlnire, a declarat Sever, care a coordonat evenimentul.

Acesta a precizat că ghidul va fi tipărit în limba engleză, ca supliment al revistei de ştiinţă a ISN, putând fi tradus în oricare altă limbă, la cerere. El va fi distribuit medicilor prin intermediul unor organizaţii profesioniste.

Experţii care au participat la reuniunea de la Istanbul au provenit din Belgia, Israel, SUA şi România. Din echipă mai fac parte şi experţi din Australia şi Germania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite