Europenii vor soia modificată genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat de curând importul de soia modificată genetic, dând astfel dreptul ţărilor din Uniunea Europeană să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse

Comisia Europeană a aprobat de curând importul de soia modificată genetic, dând astfel dreptul ţărilor din Uniunea Europeană să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse obţinute din această plantă.

Condiţia impusă de forul european statelor membre vizează etichetarea precisă a acestor produse. Astfel, etichetele trebuie să conţină date despre provenienţa, despre calitatea şi despre istoricul produselor.

Autorizaţia de import este eliberată de Bruxelles şi este valabilă zece ani. Soia-OMG a primit în august 2007 avizul favorabil al Autorităţii Europene a Securităţii Alimentelor şi a fost socotită, la timpul respectiv, inofensivă pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a mediului înconjurător.

Germania a adoptat la începutul acestui an legi care permit plantarea şi cultivarea organismelor modificate genetic.

Uniunea Europeană consideră, deocamdată, că soia modificată genetic nu este periculoasă pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor

Ţările UE nu au ajuns la o decizie finală, iar dosarul autorizării importului de soia-OMG a fost retrimis Comisiei Europene.

Comisia Europeană a autorizat recent importul de soia modificată genetic, plantă oleaginoasă folosită în alimentaţia omului şi a animalelor.

Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să aducă şi să comercializeze pe teritoriul lor produse care conţin soia modificată genetic cu amendamentul de a înscrie pe etichete date despre provenienţa, calitatea şi istoricul produselor obţinute pe baza acestui OMG, informează France Press. Autorizaţia de import pentru acest aliment modificat genetic, eliberată de Bruxelles, este valabilă zece ani.

În România, cultivarea soiei modificate genetic a fost interzisă de Guvern de la 1 ianuarie 2007. Mişcările ecologiste fac totuşi eforturi pentru a interzice OMG-urile în agricultură, deoarece se consideră că această practică degradează mediul, iar fermierii devin dependenţi de tehnologie.

Germania cultivă porumb-OMG!

Ţările Uniunii Europene nu au reuşit, deocamdată, să ia o decizie finală în această problemă, iar dosarul autorizării importului de soia-OMG a fost retrimis Comisiei Europene. Soia-OMG a primit în august 2007 avizul favorabil al Autorităţii Europene a Securităţii Alimentelor şi a fost socotită, la timpul respectiv, inofensivă pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a mediului înconjurător.

Germania a adoptat la începutul acestui an legi care permit plantarea şi cultivarea organismelor modificate genetic, şi anume porumbul MON-810 de la Monsanto. Legile stabilesc reguli pentru plantarea seminţelor MON-180, singurele OMG-uri permise în Uniunea Europeană.

Ce sunt OMG-urile

OMG-urile sunt organisme care în materialul genetic au fost modificate într-un mod care nu se produce prin mecanisme naturale.

Se produc şi se comercializează pentru că aduc avantaje producătorului şi consumatorului, prin preţuri mai mici şi beneficii care privesc valoarea nutritivă.

Sunt rezistente la invazia insectelor, deoarece în plantă a fost introdusă o genă ce produce o toxină utilizată ca insecticid.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite