„Europa, unită în faţa Rusiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Cehiei la Bucureşti analizează priorităţile ţării sale la preşedinţia UE. Cu trei luni înainte ca ţara sa să preia preşedinţia UE, Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, vorbeşte despre provocările şi ambiţiile mandatului.

Adevărul: Cehia va prelua la începutul anului viitor preşedinţia UE. Care vor fi priorităţile agendei, în condiţiile în care curentul eurosceptic pare tot mai puternic în ţara dvs.?

Petr Dokladal: Preşedinţia UE este o foarte mare provocare pentru noi. Am început pregătirea administrativă cu circa doi ani înainte, cu acţiuni coordonate împreună cu Franţa, care se află acum la preşedinţia UE, şi cu Suedia, al cărei mandat va începe în al doilea semestru al anului viitor. Priorităţile mandatului Cehiei vor fi influenţate şi de ultimele evoluţii care au loc în lume, la care UE trebuie să reacţioneze.

 Este vorba în primul rând de criza financiară şi de conflictul din Caucaz. Nu putem exclude că, pe mandatul nostru, vor apărea şi alte provocări, mai ales că nu se ştie precis dacă şi când va intra în vigoare Tratatul de la Lisabona.

Principalele trei priorităţi vor fi, probabil, crearea unei Europe competitive, care va acorda atenţie elaborării de politici noi, fără de care cu greu putem depăşi consecinţele crizei financiare; problema securităţii energetice; impulsionarea dezvoltării în Balcanii de Vest. Vom sprijini, de asemenea, ideea unui parteneriat cu ţările din Europa de Răsărit.

Ţara dvs. se află printre statele care nu au ratificat Tratatul de la Lisabona. Cum credeţi că se va rezolva impasul, ţinând cont că preşedintele Vaclav Klaus are cu totul alte opinii decât premierul Mirek Topolanek?


Aşteptăm în continuare decizia Curţii Constituţionale în privinţa ratificării Tratatului. Confruntarea de păreri pe plan politic de la Praga nu este atât de puternică încât să influenţeze foarte tare curentul eurosceptic.

Dialogul care se poartă la noi este concentrat mai mult pe ideea dacă UE este pregătită să transfere competenţele naţionale la Bruxelles după Tratatul de la Lisabona. Majoritatea politicienilor cehi înţeleg deja necesitatea acestui proces şi cred că din partea guvernului Topolanek există voinţa ca Tratatul de la Lisabona să fie ratificat până la sfârşitul acestui an.

 Nu se poate exclude însă şi posibilitatea ca, din cauza unor circumstanţe, acest fapt să nu se producă. Cu toate acestea, din punct de vedere administrativ, suntem pregătiţi să preluăm preşedinţia UE. Diferenţele de păreri dintre preşedintele Klaus şi premierul Topolanek reprezintă doar o parte din spectrul politic existent în Cehia.

În orice caz, opiniile preşedintelui conduc la un dialog în legătură cu problemele cu care se confruntă Europa. Deşi există în politica noastră voci critice legate de modul de funcţionare a UE, suntem capabili să contribuim la găsirea unor compromisuri, să le impunem pentru ca Uniunea să funcţioneze bine în această perioadă dificilă. 

image

Există foarte multe învăţăminte care pot fi trase din criza din Georgia

image


Petr Dokladal,
ambasadorul Cehiei
la Bucureşti

Profil de ambasador


Înainte de a fi numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cehe în România (în octombrie 2006), Petr Dokladal a îndeplinit aceeaşi funcţie în Bulgaria. Absolvent de ziaristică (şi cu un doctorat obţinut în domeniu în 1984), ambasadorul ceh este pasionat şi de istorie. Între 1987 şi 1991 s-a aflat în Vietnam, îndeplinind funcţiile de director al Centrului de Cultură şi Informare al Cehoslovaciei la Ho Si Min.

„Am iniţiat un dialog cu Rusia“

Acordul pentru scutul antirachetă încheiat de Cehia cu SUA a provocat nervozitate la Moscova. Praga a fost avertizată că se află în ţinta rachetelor ruse şi, totodată, Rusia a scăzut livrările de petrol prin conducta Prietenia. Cum comentaţi aceste ameninţări şi cum vedeţi relaţia Cehiei cu Rusia?

La început, au existat discuţii între Cehia şi SUA, apoi am iniţiat un dialog cu Federaţia Rusă, care în mod categoric nu este încheiat. Cehia este interesată să construiască un mecanism de încredere reciprocă cu Rusia şi va face în acest sens tot ce-i va sta în putinţă.

Nu se va ajunge la situaţia ca reducerea livrărilor de energie să devină un instrument de presiune politică şi în mod sigur vom purta discuţii cu partenerii ruşi în privinţa acestei probleme.

De cele mai multe ori, ne-am putut baza pe furnizorii ruşi şi sper că şi în viitorul apropiat vom găsi o soluţie, pentru că aceasta este o afacere reciproc avantajoasă. Cehia va susţine ca UE să aibă o voce comună în relaţia cu Rusia, iar ruşii vor înţelege această voce.

Eu cred că şi ruşii sunt pragmatici şi că sunt interesaţi într-o relaţie bună şi de lungă durată cu Uniunea Europeană, atât în plan economic, cât şi politic. 

image

Cehia va susţine ca UE să aibă o voce unitară  în relaţia cu Rusia

image


Petr Dokladal,
ambasadorul Cehiei la Bucureşti

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite