Somalia, ţara cu cel mai mare “risc terorist” din lume. Grecia conduce în topul statelor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somalia a ajuns în fruntea clasamentului statelor cu cel mai mare "risc terorist", înregistrând 556 de atentate şi peste 1.400 de decese cauzate de acţiunile teroriste desfăşurate pe teritoriul somalez în perioada iunie 2009 - iunie 2010. Această ţară din Cornul Africii a devansat Pakistanul, Irakul şi Afganistanul, potrivit noului "Index al riscului terorist", publicat luni.

Studiul efectuat de societatea britanică specializată Maplecroft trece în revistă 196 de state ale lumii. Indexul publicat astăzi clasifică ţările analizate în funcţie de frecvenţa atacurilor teroriste, înregistrate în perioada iunie 2009 - iunie 2010.

Citeşte şi:
Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, închis într-o puşcărie din România

Europa este în continuare ameninţată de terorism

Astfel, Somalia a urcat, în decursul ultimului an, de pe locul patru al clasamentului, pe prima poziţie. În perioada studiată, 556 de "acte teroriste" au provocat moartea a 1.437 de persoane, pe teritoriul somalez.

Potrivit Indexului, 16 state ale lumii au fost incluse în categoria "risc extrem" de terorism, primele zece fiind Somalia (locul 1), Pakistan (locul 2), Irak (locul 3), Afganistan (locul 4), Teritoriile Palestiniene (locul 5), Columbia (locul 6), Thailanda (locul 7), Filipine (locul 8), Yemen (locul 9) şi Rusia (locul 10).

Federaţia rusă, aflată în Indexul precedent pe poziţia 15, a intrat în top 10 din cauza atacurilor extremiştilor din Caucazul de Nord, precum şi din cauza celor două atentate cu bombă din metroul din Moscova, soldate cu decesul a 40 de persoane, în martie 2010.

Al-Qaida "generează îngrijorări tot mai mari"

Yemenul a urcat 13 poziţii în top şi a intrat pentru prima dată în categoria "risc extrem", ocupând locul al nouălea în lista celor 196 de state. Ţara a cunoscut o creştere "foarte semnificativă a numărului actelor teroriste", cu 109 atentate înregistrate în perioada analizată, mai ales în contextul consolidarii Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQAP), informează AFP.

Organizaţia Al-Qaida "generează îngrijorări tot mai mari", potrivit Maplecroft, care aminteşte cele două colete-capcană care au provenit din Yemen şi care au au fost descoperite la sfârşitul lui octombrie în Dubai şi Marea Britanie, la bordul unor avioane care se deplasau spre Statele Unite ale Americii. Unul dintre ele era programat să explodeze deasupra coastei de est a Statelor Unite.


Nivelul riscului de terorism în lume, potrivit Maplecroft

Harta terorismului in lume - Index Maplecroft

Terorismul în Europa: Grecia, cea mai nesigură ţară

Deşi coletele-capcană vizau SUA, republica federală se află pe locul 33 în Indexul riscului terorist, fiind în categoria de "risc mediu", alături de Algeria (locul 36), Franţa (locul 44) şi Marea Britanie (locul 47).

Pe Bătrânul Continent, Grecia prezintă cel mai ridicat risc terorist. Încadrată în categoria "risc ridicat", ea a urcat de pe locul 57 pe 24, cu 180 de atentate într-un an, depăşind astfel Spania, clasată pe locul 27. Statul european aflat cel mai puţin în vizorul grupărilor teroriste este Germania, care ocupă locul 70 şi care se află în categoria "risc scăzut", potrivit studiului Maplecroft.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite