Energie solară transmisă prin satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiile de captare terestre pot fi alimentate de la Soare Un fost cercetător de la NASA a demonstrat printr-un experiment că energia de la Soare preluată în spaţiu de sateliţi poate

Staţiile de captare terestre pot fi alimentate de la Soare

Un fost cercetător de la NASA a demonstrat printr-un experiment că energia de la Soare preluată în spaţiu de
sateliţi poate fi transmisă pe Pământ.

Cercetătorul John C. Mankins, care a lucrat timp de 25 de ani la NASA şi a coordonat programul solar al agenţiei, a demonstrat în cadrul unui experiment, care a durat timp de patru luni şi a fost finanţat de Discovery Channel, că stadiul actual al tehnologiei umane permite transmiterea spre Pământ a energiei solare captate de sateliţi în spaţiul cosmic.

Transferul de energie solară a fost realizat prin utilizarea undelor radio pe o distanţă de 148 de kilometri, între două insule din Hawaii, a anunţat site-ul SPACE.com.

Costuri foarte ridicate

Cheltuielile implicate de această demonstraţie ştiinţifică realizată în luna mai a acestui an s-au ridicat la valoarea de un milion de dolari, sumă plătită integral de Discovery Channel. Postul a transmis recent filmul întregului experiment.

În urma transferului realizat sub coordonarea lui John C. Mankins, dintr-o cantitate de 20 de waţi, transmisă de la satelitul captator din spaţiu, a ajuns la receptorul de pe Pământ doar o miime, respectiv 0,002 waţi.

În viziunea lui Mankins, în captarea şi transmiterea de energie solară către Pământ pot fi utilizaţi sateliţi de 500 de kilograme. De asemenea, John C. Mankins apreciază că "o investiţie mai mare va permite obţinerea unui sistem mai performant de transfer a energiei solare captate de satelit din spaţiul cosmic la o staţie energetică de pe Pământ".

Experimentul realizat de cercetătorul american este apreciat ca un succes de notorietate, deoarece, după cum declară oamenii de ştiinţă, " principala realizare a acestei demonstraţii reuşite este confirmarea ipotezei care afirmă că este posibilă realizarea unui transfer coordonat de energie solară între două puncte, prin atmosferă".

1 milion de dolari a costat transferul din spaţiul cosmic a 0,002 waţi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite