Ellen Tauscher, subsecretar de stat SUA: "Presupun că vor fi amplasaţi 24 de interceptori în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ellen Tauscher, subsecretar de stat american
Ellen Tauscher, subsecretar de stat american

SUA nu intenţionează să desfăşoare elemente ale sistemului lor de apărare antirachetă în Marea Neagră, dar va amplasa 24 de rachete interceptoare de tip SM-3 pe teritoriul României, potrivit subsecretarului de stat american pentru controlul armamentului şi securitate internaţională, Ellen Tauscher.

Washingtonul nu intenţionează să amplaseze sisteme Aegis în Marea Neagră. În Marea Neagră nu vor fi elemente ale scutului antirachetă cu bază maritimă, a declarat Ellen Tauscher, care s-a aflat la 4 februarie la Bucureşti pentru a transmite oficial propunerea Washingtonului de a găzdui interceptoarele americane, transmite Itar-Tass.

Statele Unite intenţionează să instaleze pe teritoriul României trei baterii de rachete SM-3, a asigurat subsecretarul de stat american, subliniind însă că o decizie definitivă în acest sens nu a fost încă luată.

Citiţi aici despre implicaţiile politice şi tactice ale instalării scutului antirachetă în România

Se va discuta ce anume vom desfăşura în România. Eu presupun că vor fi trei baterii, cu câte opt rachete fiecare, ceea ce înseamnă 24 de interceptori, a adăugat Tauscher.

Oficialul american a explicat că Washingtonul a informat Moscova despre planurile sale privind desfăşurarea scutului antirachetă american în România:

Administraţia SUA i-a informat consecvent pe ruşi despre ceea ce înseamnă modalitatea adaptată pe etape pentru desfăşurarea sistemului american de apărare antirachetă şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente ale acestuia.

Barack Obama a vorbit despre acest plan în septembrie 2009 şi partenerii noştri ruşi au fost informaţi în legătură cu faptul că preşedintele american va oferi României posibilitatea de a amplasa elemente ale scutului antirachetă, a mai declarat Ellen Tauscher.

Ei au fost informaţi şi că eu voi merge în România şi că preşedintele Obama intenţionează să propună României să găzduiască în 2015 a doua etapă a planului american de desfăşurare a scutului ce prevede crearea unei baze terestre de interceptoare SM-3, a mai declarat reprezentantul diplomaţiei americane.

Subsecretarul de stat american ţinut să dea asigurări Moscovei că sistemul american de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Afirmăm din nou că acest sistem nu este îndreptat în niciun fel împotriva Rusiei. Am dori ca Rusia să fie partenerul nostru în crearea scutului antirachetă în Europa. SUA sunt deschise participării Rusiei la oricare arhitectură a sistemului de apărare antirachetă care să fie elaborată de NATO, a conchis subsecretarul de stat american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite