Eco-demagogie la vârful General Motors

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele GM neagă efectele încălzirii globale, deşi compania promovează masiv maşinile ecologice. Vicepreşedintele General Motors, Bob Lutz, a devenit ţinta unui tir de critici

Vicepreşedintele GM neagă efectele încălzirii globale, deşi compania promovează masiv maşinile ecologice.

Vicepreşedintele General Motors, Bob Lutz, a devenit ţinta unui tir de critici virulente după ce, în cadrul unei întâlniri neoficiale cu presa, desfăşurată în urmă cu o lună, a spus că problema încălzirii globale este "un mare rahat". Gafa lui Lutz pune în mare încurcătură planurile General Motors, cea mai mare companie constructoare de maşini din SUA, care a lansat o adevărată ofensivă pe piaţa maşinilor ecologice.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Lutz a mai spus că maşinile-hibrid, precum cele făcute de Toyota, "nu au niciun sens din punct de vedere economic", deoarece preţul lor nu o să scadă niciodată. Vorbele "scăpate" de Lutz au ajuns pe mai multe bloguri pe internet, iar acesta a fost nevoit să-şi retracteze spusele şi să precizeze faptul că declaraţiile sale nu coincid cu valorile companiei.


Pe de altă parte, într-o declaraţie publicată pe blogul său de pe site-ul General Motors, Lutz spune că "cei care împrăştie otravă virtuală" pe internet "nu reuşesc să vadă întregul tablou". "Ceea ce ar trebui să facă la modul foarte serios este să creeze debateri nu despre mine, ci despre GM şi despre ce face această companie pentru cauzele pe care ei le susţin atât de mult", spune Lutz în comunicat.

Gigantul General Motors încearcă de ceva vreme să-şi schimbe imaginea, după ani în care s-a concentrat mai mult pe lansarea de maşini sport-utilitare, precum Humvee, şi a ratat debutul noii orientări către tehnologia maşinilor-hibrid, cu consum redus de carburant.


Ton înverzit


Lutz, care este şi director de dezvoltare al companiei, a precizat că General Motors va continua perfecţionarea automobilului Chevy Volt, care funcţionează pe baterii, şi găsirea unor alternative la motoarele tradiţionale cu combustie internă. GM este într-o cursă directă cu Toyota Motor Corp în domeniul maşinilor-hibrid care se alimentează cu electricitate.

Anterior, Lutz declarase că GM a făcut o greşeală strategică lăsând compania Toyota să cucerească "mantia de respectabilitate verde şi performanţă tehnologică". Veteran al industriei auto, Lutz a mai făcut şi în trecut remarci controversate. În 2006, în timpul unei campanii împotriva ridicării standardelor de consum la combustibili, Lutz a postat pe blogul său o afirmaţie potrivit căreia a vinde maşini mai mici "e ca şi când ai încerca să rezolvi problema obezităţii în SUA, obligându-i pe fabricanţii de îmbrăcăminte să vândă haine mai strâmte".

Constructorii de maşini au abandonat opoziţia faţă de ridicarea standardelor de consum anul trecut, când a devenit foarte clar că schimbările propuse vor deveni lege cu sau fără sprijinul lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite