Doi francezi au fost răpiţi în Africa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi angajaţi francezi ai ONG-ului Triunghiul au fost răpiţi duminică seara la Birao, în nord-estul Republicii Centrafricane, de un grup de 20 de indivizi înarmaţi, a declarat - luni - viceconsulul centrafrican în Darfur şi ex-preşedinte al Comitetului înţelepţilor în Birao, potrivit AFP.

Răpitorii "vorbeau limba arabă şi s-au îndreptat cu ostaticii lor spre Sudan", a afirmat Mahamat Salah Amadou.

"Ei au încercat să răpească şi o femeie din cadrul ONG-ului Comitetul de ajutor medical, dar nu au reuşit. De asemenea, ei şi-au însuşit trei maşini şi o motocicletă aparţinând ONG-ului", a adăugat el.

Franţa a lansat un apel la eliberarea "necondiţionată şi imediată" a cetăţenilor săi, într-un comunicat în care Ministerul Afacerilor Externe condamnă "acest nou act criminal, care loveşte încă o dată lucrători umanitari într-o regiune în care asistenţa acordată populaţiei de către ONG-uri este primordială".

Centrul de criză al Ministerului Afacerilor Externe şi Europene şi Ambasada Franţei la Bangui sunt mobilizate pe deplin şi menţin un contact strâns cu ONG-ul, cu familiile umanitarilor şi interlocutorii implicaţi.

Oraş situat în apropierea a trei frontiere (centrafricană, ciadiană şi sudaneză), Birao face parte din zona care intră în atribuţiile Misiunii Naţiunilor Unite în Africa Centrală şi în Ciad.

Organizaţia - a cărui denumire se referă la cele "trei părţi ale acţiunii umanitare: urgenţă, reabilitare şi dezvoltare" - este prezentă în Republica Centrafricană din 2007. La proiectul său lucrează 11 expatriaţi şi 80 de centrafricani.

Doi angajaţi ai Comitetului internaţional al Crucii Roşii fuseseră răpiţi anterior în condiţii similare, în 9 noiembrie în Ciad şi în 22 octombrie în regiunea sudaneză Darfur. Potrivit unor surse militare ciadiene, răpitorii s-ar fi refugiat în Sudan, de unde au cerut răscumpărarea ostaticilor, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite