Divorţează sau mori! Conflictul dintre tradiţie şi modernism în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sat din India, doi tineri căsătoriţi trăiesc cu teama că şi-ar putea pierde vieţile dacă nu divorţează. 

Ravinder Gehlaut şi Shilpa Kadiyan s-au căsătorit în luna martie a anului trecut. Familiile lor au aranjat căsătoria în mod tradiţional: fiecare a verificat casta celuilalt, statutul şi bogăţia. Totul părea a fi în regulă.

Câteva săptămâni mai târziu însă, bătrânii satului au spus că tinerii au încălcat un tabu social care interzice căsătoria persoanelor care aparţin aceluiaşi "gotra", un termen vag ce implică ideea de clan.

În curând, satul  a convocat Consiliul, un grup format din bărbaţi mai în vârstă, care a ajuns la concluzia că satul a fost dezonorat. Tinerii au primit un ultimatum: divortează, iar Shilpa se căsătoreşte cu un alt bărbat, ales de consiliu. 

Atunci când mulţimea i-a ameninţat că-i omoară dacă nu respectă legea, tinerii au fugit din sat, scrie Msnbc.

Acest caz subliniază o contradicţie în legile secolului 21 din India: în ciuda tuturor semnele exterioare ale modernităţii  (mall-uri, creşterea gradului de alfabetizare), schimbarea socială este agonizant de lentă. Chiar si acum, cererile de zestre sunt tot mai pretenţioase, sute de mii de fetuşi de sex feminin sunt avortaţi în fiecare an, iar castele continuă să domine vieţile celor mai mulţi oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite