Dispută între liderii turc şi israelian, la Davos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recep Erdogan a fost enervat de încercările lui Peres de a justifica acţiunile Israelului în Gaza. Războiul din Fâşia Gaza ameninţă să deterioreze relaţiile Israelului cu Turcia, cel mai mare aliat al său din lumea musulmană.

Primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a părăsit furios o dezbatere publică despre conflictul din Gaza, ce avea loc în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia). El a reproşat organizatorilor că l-au împiedicat să vorbească după o lungă intervenţie a preşedintelui israelian Shimon Peres. ”Nu cred că voi mai reveni la Davos”, a strigat Erdogan părăsind sala unde se mai aflau secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon şi secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.

Liderul turc a dorit să răspundă unei pledoarii aprinse a lui Peres asupra intervenţiei israeliene în Gaza, dar jurnalistul care anima întâlnirea l-a întrerupt pentru a-i semnala că dezbaterea s-a terminat.

“Aţi ucis oameni”

Trecând peste refuzul jurnalistului, Erdogan a luat cuvântul după Peres pentru a reproşa publicului faptul că a aplaudat intervenţia acestuia. ”Este trist că unii oameni aplaudă când mulţi oameni sunt morţi”, a declarat el făcând aluzie la Gaza, tema dezbaterii. “Cred că trebuie să vă simţiţi puţin vinovat. De aceea aţi vorbit aşa de puternic. Aţi ucis oameni”, a spus el, adresându-se lui Peres.

”Ce aţi face dacă aţi avea în fiecare noapte zeci de rachete căzând asupra Istanbulului?”, a răspus Peres. În timpul dezbaterii, secretarul general al ONU a cerut Israelului “să dea dovadă de un maximum de reţinere pentru a păstra încetarea focului”. Erdogan a părăsit furtunos scena Forumului Economic Mondial, în mijlocul aplauzelor.

“Peres nu se adresează unui şef de trib”

La plecare, Erdogan a criticat în faţa jurnaliştilor tonul folosit de preşedintele israelian. “Peres nu se adresează unui şef de trib. El trebuie să înveţe cum să-i vorbească unui prim-ministru al Republicii Turcia”, a spus Erdogan.  Premierul turc, care conduce o formaţiune născută din mişcarea islamistă, a criticat aproape zilnic ofensiva de 22 de zile a Israelului. Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, fost ministru de externe egiptean, s-a abţinut în mod făţiş să îşi arunce privirea spre preşedintele israelian pe toată durata intervenţiei acestuia din urmă. 

El a declarat că gestul lui Erdogan este “de înţeles”. “A spus ce a avut de spus şi apoi a plecat. Asta este tot. A avut dreptate”, a declarat el, adăugând că “Israelul nu vrea să asculte”. Turcia a mediat în ultimele luni discuţii indirecte între Israel şi  Siria în disputa privind platoul Golan pe care Israelul l-a capturat de la Siria în 1967. 

Erdogan, ovaţionat la întoarcerea în Turcia

Peste 5.000 de turci, mulţi fluturând steaguri turce şi palestiniene, l-au întâmpinat ieri pe  premierul Erdogan la întoarcerea acestuia la Ankara, după incidentul petrecut la Davos. Gareth Evans, preşedintele Grupului Internaţional de Criză, o organizaţie de experţi, a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că părăsirea discuţiilor de către Erdogan este “dezamăgitoare”.

“Turcia era cel mai bun prieten al Israelului în lumea arabă. Cred că Israelul trebuie să se împace cu faptul că a pierdut simpatia unei mari proporţii din populaţia lumii”, a spus el.

Cei doi lideri ar fi avut o convorbire telefonică în urma incidentului, în timpul căreia preşedintele israelian i-a prezentat scuze premierului turc, transmite agenţia turcă Anatolia, citând anturajul şefului guvernului turc. Preşedinţia israeliană a dezminţit categoric acest lucru.

Relaţiile Turcia -Israel

Turcia a fost prima ţară cu populaţie majoritar musulmană care a recunoscut oficial Israelul, în 1949. În prezent, Israelul este un important furnizor de arme pentru armata turcă. Turcia urmează a importa drone din Israel, acelaşi tip de aparate care au participat la operaţiunea din Gaza.

Cele două ţări efectuează exerciţii militare comune, iar Turcia asigură spaţiu pentru antrenamentele aviaţiei israeliene. La începutul lui 2006, Ministerul de Externe israelian a calificat relaţiile cu Turcia drept “perfecte”, dar, în acelaşi an, o vizită în Turcia a liderului Hamas, Khaled Meshal, a răcit relaţia.

Alianţele Israelului în Asia Centrală, în pericol

Israelul riscă să piardă aliaţi importanţi din cauza operaţiunii militare din Gaza. În afară de ţările din regiu­ne, precum Turcia, şi statele din Asia Centrală, cu largi populaţii musulmane, au fost deranjate. Ele au exitat totuşi să condamne operaţiunea militară din Gaza, din cauza relaţiilor comerciale şi culturale cu Israelul.

Liderii de la Ankara au reacţionat tranşant pentru a nu pierde voturile musulmanilor practicanţi la viitoarele alegeri locale din luna martie, deşi această poziţie fermă riscă să submineze rolul important de mediator pe care Turcia îl joacă în Orientul Mijlociu. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a catalogat acţiunile militare din Gaza drept o „sălbăticie”, „o crimă împotriva umanităţii” şi „terorism de stat” şi a avertizat statul evreu că va culege ce a semănat. 

Pe străzile din Istanbul, steagul palestinian a fost arborat alături de cel turc în semn de  solidaritate cu civilii din Gaza. În restul ţării au protestat zeci de mii de oameni.

Demonstraţii pe scară largă

La începutul lunii, sute de oameni au demonstrat în apropierea capitalei azere, Baku, împotriva Israelului. Guvernele din Kârgâzstan şi Turkmenistan, fidele politicii lor externe de „neutralitate pozitivă”, nu au avut o luare de poziţie oficială faţă de războiul din Gaza, în timp ce reprezentanţii celorlalte state central-asiatice, Kazahstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, au făcut declaraţii prudente, potrivit cărora conflictul israeliano-palestinian nu poate fi soluţionat prin mijloace militare şi au făcut apel la ambele părţi de a opri focul.

Partidul pentru renaşterea islamică din Tadjikistan, de opoziţie, a organizat un miting de protest în capitala ţării şi a cerut Guvernului de la Duşnabe să condamne oficial acţiunile Israelului. Analistul politic Mars Sariev avertizează, pentru Eurasia.net, că şi în Kârgâzstan se înregistrează o politizare a mişcărilor islamice pe fondul înrăutăţirii situaţiei din Gaza.

Şi Moscova se confruntă cu aceeaşi dilemă. Cu o minoritate musulmană importantă, Rusia, care în ultima vreme a căutat relaţii mai apropiate cu lumea islamică, a descris acum ofensiva terestră a Israelului în Gaza drept o „escaladare periculoasă”. Pe de altă parte, şi relaţiile ruso-israeliene s-au îmbunătăţit constant în ultimii ani, graţie legăturilor economice şi culturale facilitate de noua diasporă rusă din Israel, chiar şi în ciuda legăturilor Moscovei cu Iranul, Siria şi Hamas.

Aliaţii georgieni

În Georgia, susţinerea pentru Israel manifestată deschis atât de către guvernul pro-occidenta, cât şi de populaţie se explică prin armele şi instructorii furnizaţi de statul evreu înainte şi în timpul războiului din Oseţia de Sud şi numărul mare de evrei gruzini care trăiesc în Israel – explică Aleksandri Rondeli, preşedinte al Fundaţiei georgiene pentru studii strategice din Tbilisi.

Studenţi georgieni au fluturat steaguri israeliene la Tbilisi şi au afişat mesaje precum „Israelul are dreptul să se apere” şi „Opriţi terorismul”.

Potrivit lui Rondeli, un alt motiv pentru care Hamas nu este popular în Georgia este situarea mişcării islamiste de partea Rusiei în conflictul din august din Osetia de Sud şi Abhazia. Guvernul de la Tbilisi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei umanitare în Gaza, dar a subliniat că Hamasul este responsabil pentru această situaţie, pentru că a atacat „civili israelieni nevinovaţi”.

Şi arabii israelieni, care reprezintă 20% din populaţia Israelului, susţin că, din cauza poziţiei favorabile a majorităţii evreieşti pentru continuarea operaţiunilor militare în Gaza, indiferent de consecinţe, coexistenţa lor a devenit mai dificilă. ;

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite