Dispariţia balenei cu corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un studiu realizat de Centrul pentru Ştiinţe Polare din cadrul Universităţii din Washington se atrage atenţia asupra riscului de dispariţie a uneia dintre cele mai rare specii de

Într-un studiu realizat de Centrul pentru Ştiinţe Polare din cadrul Universităţii din Washington se atrage atenţia asupra riscului de dispariţie a uneia dintre cele mai rare specii de cetacee, narvalul, misterioasa balenă arctică cu corn.

Cu un efectiv estimat la cel mult 80.000 de exemplare, narvalul e puţin cunoscut, din cauza preferinţelor sale stricte, care îl fac foarte greu accesibil observaţiilor.

Extrem de activ în timpul nopţii polare, narvalul se scufundă până la 1.500 m în căutarea doar a unor specii de peşte de care este condiţionată supravieţuirea sa.

El trăieşte în turmă şi revine mereu în aceleaşi ape. "Schimbările imprevizibile şi rapide ale climei, ca urmare a procesului de încălzire globală atrage riscuri asupra narvalului, un animal care nu-şi schimbă obiceiurile", a avertizat dr. Kristin Laidre, şeful echipei de cercetători care au întocmit studiul.

Mai vulnerabil decât ursul polar

Autorii studiului atenţionează asupra faptului că s-a observat migrarea turmelor de narval din zona Baffin Bay spre arii care nu-i sunt specifice, cu temperaturi mai scăzute. De asemenea, modificările de temperatură schimbă teritoriile speciilor de peşti cu care se hrăneşte narvalul şi aduc mai aproape de el balenele ucigaşe care îl vânează.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite