Demisii la vârf după atacurile din India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la New Delhi este criticat vehement pentru modul în care a intervenit în urma atentatelor din Bombay. La o zi de la finalul coşmarului din capitala economică a Indiei, ministrul de Interne şi consilierul pentru Securitate Naţională şi-au prezentat demisiile.

Shivraj Patil, ministrul indian de Interne, criticat în presă pentru că nu a asigurat securitatea internă, i-a prezentat demisia premierului Manmohan Singh, afirmând că îşi asumă responsabilitatea morală pentru atacurile soldate cu aproape 200 de morţi. Gestul său a fost urmat şi de consilierul pentru securitate naţională M.K. Narayanan, care a renunţat la funcţie după o întâlnire cu şeful guvernului de la New Delhi.

În contextul în care presa indiană a lansat critici dure la adresa liderilor Partidului Congresului, aflat la putere, şi a naţionaliştilor hinduşi din formaţiunea Bharatiya Janata (BJP), un consilier al premierului Singh  a dat asigurări că şi altor oficiali de rang înalt din cadrul guvernului urmează să li se arate uşa, după atacurile coordonate lansate miercuri de un grup de terorişti. Raidurile au vizat în special străinii, mai ales clienţii americani şi britanici ai celor două hoteluri, simboluri ale bogăţiei la Bombay, precum şi centrul cultural evreiesc.

Mărturiile teroristului capturat

Între timp, ancheta autorităţilor indiene se orientează spre gruparea Lashkar-e-Taiba, mişcare fundamentalistă musulmană cu baza în Pakistan. Gruparea este cunoscută în special pentru că a plănuit atacul asupra Parlamentului indian din 2001, incident în urma căruia India şi Pakistanul s-au aflat în pragul unui nou război. Ajmal Amir Kamal, în vârstă de 21 de ani, singura persoană capturată de echipele de intervenţie din rândul autorilor acestor atacuri, le-a povestit anchetatorilor că atentatele au fost plănuite minuţios cu aproape un an înainte şi că scopul era uciderea a 5.000 de persoane.

Kamal, originar din Pakistan, a declarat că la operaţiune au luat parte 10 terorişti antrenaţi extrem de bine şi care au ajuns în oraş pe mare. Ei plănuiau să arunce în aer hotelul Taj Mahal, după ce ar fi executat turiştii britanici şi americani pe care îi luaseră ostatici. Poliţia indiană afirmă că tânărul a mărturisit că militanţii au fost antrenaţi în Pakistan şi că el însuşi este membru al grupării pakistaneze Lashkar-e-Taiba, care însă a negat orice implicare în masacru.

În acest context, experţii nu se grăbesc să tragă concluzii, iar unii atrag atenţia că autorităţile indiene au obiceiul să acuze “elemente pakistaneze” fără dovezi solide. Experţii indieni încearcă acum să reconstituie modul în care teroriştii au ucis într-un timp foarte scurt un număr foarte mare de persoane, investigând de asemenea modalitatea prin care aceştia au reuşit să ajungă, având arme, muniţie şi materiale explozibile, până în centrul oraşului.

Pakistanul ameninţă

În plan diplomatic, tensiunile rămân ridicate între India şi Pakistan, pe care New Delhi îl acuză că este implicat într-o manieră sau alta în aceste atacuri. Autorităţile de la Islamabad au cerut guvernului indian probe, iar un oficial a avertizat că Pakistanul va trimite trupele care luptă cu militanţii islamişti la graniţa cu Afganistanul spre frontiera cu India, dacă tensiunile dintre Islamabad şi New Delhi continuă să se agraveze după atacurile de la Bombay.

Acest avertisment a provocat îngrijorare în Statele Unite şi în alte guverne care au trupe în Afganistan, pentru că în prezent Pakistanul are circa 10.000 de soldaţi în zonele de frontieră, iar armata combate militanţii islamişti în mai multe regiuni tribale. Sprijinul Pakistanului este considerat esenţial pentru o victorie împotriva Al-Qaida şi împotriva talibanilor afgani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite