Delicatesele marine, ţinta organizaţiilor criminale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile criminale din China, Australia, Rusia, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Japonia sunt implicate în pescuitul ilegal de specii marine rare, scrie Rompres, citând un studiu al

Organizaţiile criminale din China, Australia, Rusia, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Japonia sunt implicate în pescuitul ilegal de specii marine rare, scrie Rompres, citând un studiu al Institutului Australian de Criminalistică.

Potrivit acestuia, interesul grupurilor criminale pentru acest sector vine pe fondul cererii tot mai mari a Chinei pentru o serie de specii de peşti foarte apreciate şi, în acelaşi timp, foarte costisitoare.

Organizaţiile criminale folosesc această activitate fie pentru a obţine profit din vânzarea la negru a speciilor de peşti solicitate pe piaţă, fie pentru spălare de bani.

"Este evident că pieţele ilicite de produse marine precum abalone (specie de moluscă înrudită cu melcul de mare, cu aromă şi gust asemănătoare cu cele ale unei scoici), aripioarele de rechin sau beche-de-mer (castraveţi de mare) pur şi simplu înfloresc, în principal datorită cererii în creştere din China", arată studiul citat de Rompres.

5.000 dolari porţia

Experţii australieni estimează profituri exorbitante rezultate din această activitate, de vreme ce clienţii chinezi sunt dispuşi să plătească şi 5.000 de dolari pentru o porţie de moluşte abalone. În acelaşi timp, studiul confirmă o creştere anuală de cinci procente a cererii de aripioare de rechin.

De asemenea, există dovezi privind dezvoltarea cooperării dintre organizaţiile de tip mafiot şi bandele de motociclete în diferite ţări ale lumii, spun autorii studiului.

Ei sunt de părere că, în anumite cazuri, comerţul ilegal cu diverse produse marine este folosit pentru a recompensa alte activităţi criminale, precum traficul de droguri, de arme şi de persoane sau sclavia sexuală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite