De ce Chile a rezistat cutremurului mai bine decât Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile făcute de Chile în eventualitatea unor cutremure explică de ce seismul de ieri nu a produs atât de multe pierderi umane şi materiale cum s-a întâmplat la cel din Haiti, produs luna trecută, a cărui intensitate a fost cu mult mai mică, afirmă experţii, citaţi de The Montreal Gazette.

Chile, o ţară cu mult mai bogată decât Haiti, a impus coduri de construcţie dure în ultimele decenii, dând structurilor moderne mai multe şanse de a  supravieţui unui cutremur.

Intensitatea cutremurului de ieri s-a resimţit pe o suprafaţă mai mare, astfel că tremurul nu a  fost concentrat pe o singură zonă populată, cum a fost în capitala Haitiului, Port-au-Prince .

"Cutremurul din Haiti a fost mai mic, zona populată a fost mai aproape de epicentru şi, cel mai important, clădirile şi infrastructura din Chile au fost proiectate luându-se în considerare efectele vreunui seism, în timp ce în Haiti nu a fost aşa”, a afirmat Jonathan Bray, profesor în ingineria seismică la Universitatea Berkeley din California.

În cutremurul de ieri din Chile numărul victimelor nu a trecut de câteva sute, comparativ cu peste 200.000 câţi au fost în Haiti, mai scrie ziarul. Porivit bilanţului provizoriu anunţat de Biroul Naţional pentru Urgenţe (ONEMI), seismul a provocat moartea a  cel puţin 300 de persoane, iar alte 15 sunt date dispărute. Preşedintele Michelle Bachelet a afirmat că două milioane de persoane sunt afectate de cutremur.

În timp ce Chile s-a alăturat imediat Canadei şi altor state să ajute Haiti după cutremurul din 12 ianuarie, preşedintele Michelle Bachelet a afirmat, ieri, că ţara sa nu are nevoie imediat de ajutoare.

Cotidianul msi scrie că declaraţia este o mărturie că Chile este pregătită în faţa seismelor, din moment ce are una dintre cele mai mari activităţi seismice din lume şi a fost lovită de cel mai mare cutremur înregistrat vreodată: 9,5 grade în 1960.

"Codurile de construcţie au fost adaptate să răspundă acestui mediu, ajutând la reducerea riscului", a afirmat un purtător de cuvânt al companiei Risk Management Solutions din Newark, California.

Compania afirmă că schimbarea codurilor în 1996 a condus la micşorarea riscurilor, clădirile având mai multe şanse de supravieţuire, decât "omologii mai în vârstă".

Astfel, cele care s-au prăbuşit, în principal, au fost bisericile şi clădirile care nu au fost construite din beton armat.

În lipsa aplicări unor coduri de construcţie severe, în mare parte din cauza corupţiei, în Haiti construcţiile au fost mult mai sensibile cutremurului, mai scrie ziarul.

Un responsabil al Crucii Roşii a afirmat că Chile nu a avut nevoie de nivelul de ajutor pe care l-a avut Haiti după cutremur.

"Acest cutremur (din Chile n.r) a fost în larg, în timp ce în Haiti a avut loc în interior, aproape de zonele inntens populate în care construcţiile nu aveau structuri rezistente, astfel s-a ajuns la toate elementele care au provocat dezastrul din Port-au-Prince", a afirmat canadianul Jean-Pierre Taschereau, senior manager al operaţiunilor de urgenţă ale Crucii Roşii.

"Dacă ar fi fost 8,8 acolo (în Haiti n.r), nu îmi pot imagina cu ce ne-am fi confruntat. Nici nu vreau să mă gândesc", a mai spus acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite