Cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade în arhipelagul Vanuatu/ Poliţia trimite oamenii să se adăpostească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs astăzi,  la o adâncime de 35 de kilometri, la 40 de kilometri nord-vest de Port Vila, în arhipelagul Vanuatu (Pacificul de Sud), afirmă seismologii de la USGS.

UPDATE 10.50 Poliţia i-a sfătuit localnici din capitala Port Vila să se adăpostească în zonele mai înalte, ca măsură de precauţie după cutremur.

"Am spus oamenilor să urce pe coline, deşi nu avem încă informaţii că ar exista pagube. Este doar o măsură de precauţie", a declarat sergentul Risa Fret, citat de televiziunea din Noua Zeelandă..

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, John Frat, a afirmat că a fost cel mai rău cutremur pe care l-a simţit în viaţa lui. "Încă ne confruntăm cu replici, iar toate mijloacele de comunicare sunt picate pentru moment, dar lucrurile încep să revină la normal", a afirmat el, citat de AP.

Clădirea ce aparţine Înaltei Comisii a Noii Zeelande a fost avariată, iar plăci din tavan şi rafturi au căzut pe jos, în timp ce calculatoarele "au fost aruncate peste birouri", a afirmat McKenzie, prim-secretarul misiunii diplomatice a Noii Zeelande.

"Am evacuat clădirea şi încercăm să ne asigurăm că toată lumea este în siguranţă", a spus el.

UPDATE 10.10 La aproximativ o oră de la cutremurul de 7,5 grade s-a produs o replică cu magnitudinea de moment de 5,3, potrivit USGS. Noul cutremur s-a produs la ora locală 17.14 (9.14, ora României) şi are aproximativ aceleaşi coordonate cu primul seism. Epicentrul său a fost localizat la 75 de kilometri vest-nord-vest de Port Vila, iar adâncimea la circa 36,8 kilometri.

Centrul american de supraveghere a valurilor seismice în Pacific (USGS), cu sediul în Hawaii, a anunţat că, în urma cutremurului care s-a produs la ora locală 16.23 (5.23 GMT), un val cu o înălţime de aproximativ 22-23 de centimetri a fost observat în zona litorală a capitalei Port Vila.

Aici clădirile au fost zguduite puternic de cutremurul cu magnitudinea de moment de 7,5 grade.

Pe scara magnitudinii de moment folosită de USGS, un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6 este considerat puternic.

Totodată, Centrul  a anunţat că este posibil să se formeze valuri cu amplitudine mai mare de-a lungul coastelor din zona epicentrului. Dacă în decurs de două ore de la timpul estimat de producere a unui tsunami nu sunt observate valuri majore, se poate considera că pericolul a trecut, a precizat Centrul.

Pericolul pentru ambarcaţiuni şi infrastructura de coastă poate persista însă pentru câteva ore, din cauza schimbării continue a nivelului mării şi din cauza curenţilor rapizi.

Potrivit  seismologilor de la Geoscience Australia, cutremurul a avut loc în mare, la o adâncime de 60 de kilometri şi la aproximativ 40 de kilometri de principala insulă Etafe, unde se află capitala Port Vila.

Arhipelagul Vanuatu este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci tectonice, unde au loc în mod periodic cutremure.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite