Cuplul „nimeni“: Herman şi baroneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atâţia ani de îndoială şi ezitări, cei 490 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au fost în sfârşit uniţi, măcar de faptul că au realizat că sunt conduşi de doi oameni de care nu au auzit niciodată.

Herman Van Rompuy, un politician belgian de centru, în vârstă de 63 de ani, a devenit primul preşedinte al Uniunii Europene, însă marea câştigătoare a fost baroneasa „Cathy" Ashton, o laburistă obscură, care a primit funcţia de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Din toate colţurile imperiului se aude un cor care numai încurajator nu este: „Qui?", „Wer?", „Chi?", „Who?", „Cine?". În orice limbă, răspunsul este greu de găsit.

Van Rompuy a fost neobservat de mulţi belgieni, iar cel mai important triumf de până acum al baronesei a fost primirea, în 2006, a unui premiu din partea unei fundaţii britanice care militează pentru drepturile homosexualilor.

„Nici măcar nu puteţi realiza ce mult înseamnă acest premiu pentru mine", declara Lady Ashton. „Lady Ashton nu are niciun fel de experienţă în relaţiile internaţionale, însă va învăţa foarte repede", nota cotidianul belgian „Le Soir", apropiat de cercurile de la Bruxelles. În Marea Britanie nu ştiam nici noi mai nimic despre ea.

Cathy a avut o carieră meteorică, asemeni multora implicaţi în programul laburist „New Labour". Ştim însă că a fondat o organizaţie care să promoveze egalitatea în lumea afacerilor şi că a servit ca vicepreşedinte al unei campanii obscure pentru Dezarmare Nucleară şi ca vicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru Familiile cu un singur copil.

„Baroneasa Ashton este perfectă pentru acest rol. Nu a avut niciodată un loc de muncă serios şi nu a fost niciodată aleasă într-o funcţie publică", spune Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite