Cuba, după 50 de ani de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 ianuarie, insula caraibiană sărbătoreşte jumătate de secol de la revoluţia comunistă şi tot atâţia ani de rivalitate cu SUA. După cinci decenii de embargo american şi colaps economic, unul dintre ultimele bastioane comuniste ale lumii, Cuba, se află în faţa unor reforme structurale.

În timpul preşedinţiei sale, începute exact acum 50 de ani, Fidel Castro a expropriat companiile străine, şi-a aruncat în închisoare adversarii politici, şi a trimis în exil câteva milioane de cubanezi.

Totuşi, el a realizat şi reforme istorice, făcând mari progrese în domeniile sănătăţii şi educaţiei, care au ridicat ţara insulară la nivelul statelor occidentale, din acest punct de vedere. Pe parcursul a cinci decenii, cei 11 milioane de cubanezi s-au confruntat cu embargoul american, cu colapsul economic care a urmat destrămării URSS în 1991 şi, mai recent, cu retragerea lui Fidel Castro,  după ce acesta s-a îmbolnăvit grav în iulie 2006.

În 2008, Cuba a fost lovită de trei uragane ce au cauzat pagube de 10 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB-ul Cubei.După ce a ţinut piept la nu mai puţin de 10 preşedinţi ai SUA, Fidel Castro a devenit în prezent un model pentru o nouă generaţie de lideri de stânga din America Latină, între care preşedintele venezuelean Hugo Chavez şi cel bolivian, Evo Morales. Ambii vor participa la festivităţile ce vor avea loc pe 1 ianuarie la  Santiago de Cuba, fostul centru al insurecţiei lui Castro.

Dramă geopolitică

Revoluţia comunistă începută de Fidel Castro acum 50 de ani a alimentat una dintre cele mai îndelungate şi mai marcante drame geopolitice, aceea a rivalităţii dintre Cuba şi SUA, consideră analiştii americani. „Ar fi extrem de naiv să credem că bunele intenţii ale unei persoane inteligente ar putea schimba ceea ce a fost creat de-a lungul a mai multor secole de interese şi lăcomie“, a scris Castro după alegerile din 4 noiembrie din SUA care l-au adus la Casa Albă pe Barack Obama. Cubanezii speră într-un dezgheţ al relaţiilor americano-cubaneze. 

Moment de răscruce

Raul Castro a promis reforme structurale, desprinzându-se întrucâtva de politica fratelui său şi a membrilor de frunte ai vechii gărzi comuniste. Dar schimbările au trecut pe plan secundar faţă de criza economică globală, după cum a declarat Raul Castro, care a anunţat recent un control mai mare al Guvernului asupra veniturilor şi reguli mai stricte pentru agricultură. 

Fidel Castro, eroul revoluţiei din 1959

Fidel Castro a venit la putere în Cuba exact cu 50 de ani în urmă, după ce a organizat una dintre cele mai de success lupte de gherilă din istorie. După ce descinderea iniţială, din Mexic, în 1956, la bordul vasului Granma a eşuat, Fidel Castro, fratele său Raul şi un grup de revoluţionari, între care legendarul Ernesto „Che“ Guevara, s-au refugiat în jungla deasă din  Munţii Sierra Maestra, din estul insulei, de unde au început o îndelungată luptă de gherilă.

După mai mult de doi ani,  rebelii lui, înarmaţi precar, au reuşit să învingă armata cubaneză echipată la standarde americane, cu avioane, tancuri şi artilerie.  Castro a atacat din jungla cubaneză, preluând controlul asupra insulei, pe 1 ianuarie 1959, dată la care dictatorul Fulgencio Batista a fugit în exil. O festivitate va avea loc în seara zilei de 1 ianuarie la Santiago de Cuba, pentru a comemora discursul ţinut în 1959 de Castro în acel loc, prin care a lansat revoluţia.

Lider charismatic şi bun strateg militar, Fidel Castro a fost şi un maestru al propagandei. Pe timpul luptei de gherilă producea un ziar, „El Cubano Libre“, şi avea un post de radio, Rebelde, care transmitea din tabăra sa din junglă.  Începând din 1961, revoluţia lui Castro a căpătat inflexiuni marxiste. Cu ţigara şi cu barba sa definitorii, Castro a devenit un simbol al rezistenţei faţă de imperialism.

Cronica unei jumătăţi de secol

1959 Fidel răstoarnă regimul dictatorului Fulgencio Batista, sprijinit de SUA

1960 Întreprinderile cu capital american sunt naţionalizate fără compensaţii

1961 SUA întrerupe relaţiile diplomatice cu insula. Exilaţii cubanezi sprijiniţi de CIA încearcă, fără succes, să invadeze Cuba, prin Golful Porcilor

1962 SUA impune embargoul comercial complet împotriva Cubei, care este în vigoare şi astăzi. În acelaşi an are loc criza rachetelor. 

1991 Colapsul URSS, principalul protector al Cubei 

1994 Peste 35.000 de oameni fug din Cuba în bărci fragile, îndreptându-se către SUA

2002 Armata SUA începe să folosească Guantánamo Bay pentru interogarea suspecţilor de terorism

2006 Fidel Castro suportă o operaţie chirurgicală gastro-intestinală şi predă temporar conducerea fratelui său Raul

24 februarie, 2008 Castro îşi anunţă retragerea permanentă, iar Raúl Castro devine preşedinte

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite