Crucea Roşie acuză CIA că practică tortura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul internaţional al Crucii Roşii susţine că persoanele suspectate de terorism, aflate în custodia Agenţiei, au fost torturate. Mai mulţi deţinuţi de la Guantanamo intervievaţi de Crucea Roşie spun că au suferit maltratări ce pot fi considerate „tortură”.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii susţine într-un raport secret că tratamentul aplicat asupra unor suspecţi de terorism, aflaţi pentru o anumită perioadă în custodia CIA ar putea „constitui tortură”, informează Washington Post.

Raportul vorbeşte deopotrivă despre brutalităţi fizice şi psihice asupra suspecţilor de terorism. Astfel, aceştia ar fi fost loviţi, privaţi de somn sau chiar li s-ar fi înscenat celebra de acum “simulare a înecului”.

Aceste tratamente sunt considerate “crude, inumane şi degradante”. Dacă informaţiile prezentate în raport sunt adevărate, acest lucru ar putea însemna că Statele Unite au încălcat legislaţia internaţională, care interzice tortura şi relele tratamente arată cotidianul american.

Escală către Guantanamo

Majoritatea deţinuţilor de la Guantanamo Bay au fost iniţial în custodia CIA, înainte de a ajunge în insula cubaneză. Oficialii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii au primit permisiunea de a discuta cu 14 deţinuţi de la Guantanamo Bay, toţi aceştia find ţinuţi în „izolare”, înainte de a fi transferaţi în temuta închisoare, în 2006.

Abu Zubaydah, un deţinut palestinian ce conducea recrutări pentru al-Qaida povesteşte cum în săptămânile ce au urmat capturării sale a fost încătuşat şi lăsat să asculte muzică. Pentru o luptă perioadă de timp acesta a fost privat de somn. Un alt caz îl are ca subiect pe cunoscutul Khalid Sheikh Mohammed. “Nu am fost niciodată ameninţat cu moartea, de fapt mi s-a spus chiar că nu mă vor lăsa să mor, însă totodată m-au anunţat că voi fi dus până la graniţa cu moartea şi readus înapoi”, povesteşte Khalid Sheikh Mohammed.

Acesta susţine şi că i s-ar fi înscenat de cinci ori simularea înnecului. Khalid susţine că în acest timp i s-a lipit pe deget un aparat care să îi ia pulsul, pentru că gardienii vroiau să se asigure că nu moare. Khalid Sheikh Mohammed este presupusul “creier” al atentatelor de la 11 septembrie 2001. Dacă va fi găsit vinovat riscă pedeapsa cu moartea.

Raportul a fost prezentat CIA şi Casei Albe încă din 2007, însă a fost interzisă publicarea lui. Primele extracte din el au fost publicate de Mark Danner, în New York Review of Books.

Torturaţi în România?

Un raport redactat de elveţianul Dick Marty acuză România şi alte state europene că ar fi permis amplasarea pe teritoriul naţional a unor facilităţie secrete ale CIA în care au fost „cazaţi” suspecţi de terorism, îaninte ca aceştia să fie transferaţi la Guantanamo.

Raportul, adoptat în 2007 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a stârnit protestele politicienilor români şi a dus chiar la retragerea parlamentarilor europeni de la lucrări. După „raportul Marty”, chestiunea a fost preluată şi de Uniunea Europeană, cu toate că nu a  fost prezentată niciodată, nicio dovadă clară care să susţină informaţiile din document. Dacă informaţiile prezentate în raportul CoE sunt adevărate, acest lucru înseamnă că CIA ar fi putut tortura suspecţii de terorism inclusiv pe teritoriul României.

Oficialii americani au apelat la metoda trasferurilor de terorişti în alte state pentru că în Constituţia Statelor Unite se interizce în mod clar tortura, „pe teritoriul naţional”. Dacă însă agenţii CIA au practicat într-adevăr tortura, oriunde în lume, acest lucru intră sub incidenţa legislaţiei internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite