Criza din Siria, faza expulzărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiuni Masacrul de la Houla, care a pus pe jar comunitatea internaţională, a dus la expulzarea multor diplomaţi sirieni din capitale occidentale. România doar a condamnat atacul.

Comunitatea internaţională a reacţionat dur la masacrul din Siria, de la Houla, în care peste 108 oameni au fost ucişi, printre care 49 de copii şi 34 de femei, majoritatea victimelor fiind executate.

Mai multe state au trecut la expulzarea diplomaţilor sirieni, iar preşedintele francez, François Hollande, a declarat chiar că „o intervenţie militară nu este exclusă, condiţia fiind ca ea să respecte dreptul internaţional, adică după deliberarea Consiliului de Securitate al ONU".

Reacţia României a fost însă ceva mai blândă. Însărcinatul cu afaceri al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti a fost convocat, marţi, la Ministerul român al Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Petre.

Potrivit unui comunicat remis de MAE, secretarul român de stat a condamnat ferm violenţele incalificabile comise, recent, la Houla, astfel de acte fiind „de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională". 

MAE avertizează în continuare asupra riscurilor de călătorie în Siria. La 23 martie, Ministerul român de Externe anunţa că a sprijinit repatrierea a 62 de români. La nivelul ministerului au fost înregistraţi 257 cetăţeni români (şi familiile lor), dintre care 20 la Departamentul Consular şi 237 la Ambasada României la Damasc.

Semnale puternice

La nivel internaţional, situaţia începe să se precipite. Dacă în februarie, europarlamentarii au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat dorinţa ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria, acum s-au adoptat poziţii mai dure. Şi nu este vorba doar de ţările UE.

SUA au decis expulzarea însărcinatului cu afaceri sirian de la Washington. Italia şi Spania au anunţat, de asemenea, expulzarea ambasadorilor sirieni, după o măsură similară adoptată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, relevă AFP.

Ministerul elveţian de Externe a comunicat că ambasadoarea Siriei în Elveţia a fost declarată „persona non grata". Şi Bulgaria a anunţat expulzarea ambasadorului sirian interimar şi a altor doi diplomaţi.

De asemenea, ministrul olandez al Afacerilor Externe a anunţat că ambasadorul Siriei, care asigură de la Bruxelles reprezentarea ţării sale în Olanda şi Belgia, este „persona non grata" în Olanda. În replică, Siria a anunţat că îl expulzează pe însărcinatul cu afaceri al Olandei.

Australia şi Canada au anunţat că expulzează diplomaţii sirieni, iar Japonia a cerut ambasadorului Siriei să părăsească ţara, protestând astfel faţă de masacrul de la Houla.

Chiar dacă preşedintele francez a declarat că nu este exclusă o intervenţie militară, Germania a comunicat că „nu sunt motive să existe speculaţii privind opţiuni militare faţă de situaţia din Siria.

La rândul său, Rusia a catalogat drept „prematură" orice acţiune nouă a ONU împotriva Siriei. Potrivit ministrului rus de Externe, Ghenadi Gatilov, „declaraţia dată presei de către preşedintele Consiliului de Securitate al ONU privind evenimentele tragice de la Houla" reprezintă „un semnal destul de puternic pentru partea siriană şi constituie o reacţie suficientă din partea Consiliului de Securitate".

S-a ajuns la punctul critic

Emisarul special pentru Siria al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, care s-a deplasat la Damasc pentru a discuta cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a plecat, ieri, din capitala siriană fără să fi înregistrat vreun progres notabil. Emisarul l-a avertizat pe Assad că trebuie să acţioneze pentru stoparea violenţelor întrucât „s-a ajuns într-un punct critic", notează BBC.

Annan, care a ajuns la Damasc luni, la câteva zile după masacrul de la Houla, insistă pentru rezolvarea crizei pe cale paşnică. Însă situaţia din teren nu i-a dat prea mari speranţe. Numai marţi, în urma violenţelor, s-au înregistrat 98 de morţi, dintre care, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 61 de civili.

Bilanţul conflictului ce durează de 15 luni se ridică la circa 10.000 de morţi, potrivit ONU, sau aproximativ 13.000, potrivit OSDO. O încetare a focului a fost stabilită oficial la 12 aprilie, dar nu a fost niciodată respectată.

"O intervenţie militară nu este exclusă, condiţia fiind ca ea să respecte dreptul internaţional."

François Hollande preşedintele Franţei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite