Moş Crăciun, un paria al sănătăţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii propun un alt fel de Moş Crăciun
Cercetătorii propun un alt fel de Moş Crăciun

Moş Crăciun ar trebui să se dea jos din sanie şi să meargă mai mult pe jos, dar şi să renunţe la coniac şi plăcinte, sugerează un studiu australian care critică simbolul sărbătorilor de iarnă pentru că oferă copiilor un model nu tocmai bun pentru sănătatea publică, arată un studiu recent realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Monash, publicat de British Medical Journal.

Potrivit raportului, imaginea curentă a lui Moş Crăciun promovează obezitatea, condusul în stare de ebrietate, depăşirea vitezei legale şi un stil de viaţă nesănătos.

Din punct de vedere epidemiologic, există o corelaţie între ţările care îl venerează pe Moş Crăciun şi cele care au o rată crescută a obezităţii infantile, se precizează în studiu.

Chiar dacă nu s-a făcut o legătură clară, este foarte posibilă teoria conform căreia Moş Crăciun dă de înţeles că obezitatea este sinonimă cu veselia şi jovialitatea.

Moş Crăciun trebuie să urmeze o dietă, iar tradiţia de a-i lăsa prăjituri, plăcinte, lapte, coniac sau vin trebuie să înceteze. În schimb, ar putea gusta din morcovii şi ţelina oferite renilor săi, sugerează studiul.

Ar putea fi de asemenea încurajat să adopte o metodă mai activă de împărţire a cadourilor: să schimbe renii cu o bicicletă sau să meargă pe jos ori să facă joging, au adăugat cercetătorii australieni.

Moş Crăciun ar putea fi acuzat şi de comportamente periculoase, că nu îşi pune niciodată centura de siguranţă şi nu poartă casca atunci cand zboară cu sania în jurul Pământului.

În această perioadă de pandemie, riscul miilor de Moşi Crăciuni care se plimba pe strazi sau în magazine de a propaga maladii este destul de ridicat, spune el: Este un potential vector de propagare a maladiilor infecţioase, declară doctorul Grills.

Acesta propune o nouă imagine a lui Moş Crăciun: un bărbat suplu care face sport.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite