Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii

Organizaţia Tranparency International (TI) a studiat 178 de ţări din punctul de vedere al corupţiei şi a ajuns la concluzia că aproape trei sferturi dintre statele lumii au scorul mai jos cinci, pe o scară de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 10 (percepute cu niveluri scăzute de corupţie), indicând o problemă gravă de corupţie.

Potrivit Mediafax cu referire la Indexul 2010 privind percepţia asupra corupţiei, Transparency adresează un avertisment guvernelor, subliniind că fenomenul corupţiei afectează eforturile de redresare a situaţiei financiare, acţiunile de contracarare a încălzirii globale şi a sărăciei.

 Clasamentul, realizat după sondarea unor oameni de afaceri şi specialişti, acordă zece puncte unei ţări care teoretic nu este afectată de corupţie şi zero puncte statelor unde corupţia este endemică.

Afganistanul, Irakul şi Myanmar se numără printre cele mai corupte ţări, în timp ce Somalia este pe ultimul loc, cu un punctaj de 1,1. Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore sunt în topul ţărilor considerate cele mai puţin corupte, cu un punctaj de 9,3.

 Transparency notează că unele ţări - Bhutan, Chile, Ecuador, Macedonia, Gambia, Haiti, Jamaica, Kuwait şi Qatar - şi-au îmbunătăţit punctajul comparativ cu anul 2009. Însă corupţia pare să se fi accentuat în Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Madagascar, Niger şi SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite