Coreea de Nord provoacă Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul de la Phenian a lansat o rachetă cu rază lungă, care a survolat teritoriul Japoniei şi a căzut în Pacific. Phenianul susţine că a plasat un satelit pe orbită, însă Occidentul consideră că a fost o acoperire pentru un test al unei rachete cu rază lungă.

Mass-media de stat nord-coreeană susţine că racheta, lansată în noaptea de sâmbătă spre duminică, a plasat un satelit pe orbită care transmite deja date şi chiar cântece patriotice. Armata americană a anunţat însă că niciun satelit nu a ajuns pe orbită şi că dispozitivul s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.

„Primul segment al rachetei a căzut în Marea Japoniei”, au precizat Comandamentul Apărării Aerospaţiale a Americii de Nord (NORAD) şi Comandamentul Militar de Nord, într-un comunicat.

„Celelalte segmente, precum şi dispozitivul însuşi, au căzut în Pacific. Niciun obiect nu a intrat pe orbită şi nu au fost detectate resturi care să fi căzut în Japonia”, mai precizează comunicatul. Armata americană a mai afirmat că lansarea “nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord sau Hawaii şi că nu va răspunde prin măsuri militare.

Coreea de Nord avertizase asupra lansării, afirmând că este parte a unei iniţiative paşnice de dezvoltare a programului său nuclear şi că are dreptul la acest lucru, potrivit legislaţiei internaţionale.

Reuniune de urgenţă a ONU

Occidentul, Japonia şi Coreea de Sud consideră că lansarea a fost o acoperire pentru un test al unei rachete cu rază lungă. O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, cerută de Japonia, a început azi-noapte, la ora 19.00 GMT (22.00 ora României).

Tehnologie cu uz nuclear

Ministrul sud-coreean de Externe a anunţat că racheta nord-coreeană pare să fi transportat, într-adevăr, un satelit.Întrucât şi lansarea de sateliţi şi testele cu rachetă se bazează pe aceeaşi tehnologie este dificil de determinat imediat care este natura dispozitivului folosit de Coreea de Nord. Phenianul susţine că racheta portantă a fost de tipul Unha-2.

SUA, Coreea de Sud şi Japonia susţin însă că este vorba despre o rachetă Taepodong-2, cu rază de 6.700 de km, capabilă să atingă Alaska. Chiar şi o lansare de satelit permite Coreei de Nord să pună la punct o tehnologie care, prin natura sa, poate fi uşor adaptată la obiective militare, consideră oficialii Occidentali.

Obama cere mobilizare internaţională

Preşedintele american Barack Obama a pledat ieri , la Praga, pentru un “răspuns internaţional puternic”. În opinia lui, gestul Coreei de Nord evidenţiază “importanţa” luptei împotriva proliferării nucleare. Lansarea constituie, potrivit SUA, o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, care i-a interzis Phenianului orice test nuclear sau lansare de rachete balistice.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a afirmat că gestul Coreei de Nord “slăbeşte stabilitatea regională, într-un moment în care problema nucleară din peninsula coreeană, care a rămas nesoluţionată, are nevoie de o întărire a încrederii reciproce”.

”Acest tip de comportament constituie şi o sursă de îngrijorare mai generală din cauza repercusiunilor sale asupra proliferării la nivel mondial”, afirmă preşedinţia UE.

Rusia şi China fac apel la reţinere

image

„Încercăm să aflăm dacă este vorba de o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi cerem tuturor părţilor vizate să evite orice acţiune care ar putea antrena o escaladare a tensiunilor în Peninsula Coreeană”, a declarat un responsabil al Ministerului rus de Externe.

La rândul său, Ministerul de Externe chinez şi-a publicat poziţia pe website-ul său.  “Sperăm că părţile vizate vor da dovadă de calm şi reţinere, pentru a gestiona situaţia în mod adecvat şi a menţine pacea şi stabilitatea”, se arată în document.
Fidelă diplomaţiei sale tradiţionale, China a avut grijă să nu-şi ofenseze aliatul nord-coreean, de care este legată printr-un acord de apărare din 1961.

Beijingul şi Phenianul, care au peste 1.400 de kilometri de frontieră comună, întreţin relaţii strânse atât pe plan ideologic, cât şi economic. Guvernul nipon a anunţat că nu a încercat că intercepteze racheta nord-coreeană care i-a survolat ieri teritoriul.

Tokyo avertizase că apărarea niponă va doborî racheta sau rămăşiţele propulsoarelor, dacă acestea ameninţă arhipelagul.

Emoţii în Japonia

Apărarea japoneză desfăşurase baterii antirachetă în nord-estul arhipeleagului şi în jurul capitalei Tokyo şi poziţionase două distrugătoare în Marea Japoniei, iar un al treilea în Pacific. Satele japoneze aflate sub traiectoria rachetei aveau un sistem de comunicare de urgenţă cu guvernul.

Test nuclear?

Phenianul a testat pentru prima dată o rachetă Taepodong-2 în iulie 2006, dar testul a eşuat la mai puţin de un minut după lansare. Trei luni mai târziu, Phenianul a efectuat un test nuclear. Negocierile privind dezarmarea în schimbul unor ajutoare - la care participă SUA, Coreea de Sud, Japonia, Rusia şi China - sunt în impas. O lansare de satelit îi permite Coreei de Nord să pună la punct o tehnologie care, prin natura sa, poate avea şi uz nuclear.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite