Copiii dezastrului ecologic din India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 23 de ani de la cea mai mare catastrofă ecologică a Indiei, soldată cu 20.000 de morţi, malformaţiile congenitale afectează sute de nou-născuţi Sute de copii se nasc în continuare

La 23 de ani de la cea mai mare catastrofă ecologică a Indiei, soldată cu 20.000 de morţi, malformaţiile congenitale afectează sute de nou-născuţi

Sute de copii se nasc în continuare cu grave malformaţii congenitale din cauza celui mai mare dezastru ecologic industrial, petrecut în oraşul Bhopal. Sute de victime şi rude ale acestora cer guvernului indian să le ofere asistenţă medicală urgentă şi să aloce fonduri pentru studierea efectelor "ascunse" ale dezastrului.

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, oraşul Bhopal a fost învăluit de nori groşi de gaze toxice, eliberaţi accidental în atmosferă de fabrica de pesticide americană Union Carbide, relatează "The Guardian". Aerul otrăvit a ucis în acea noapte 5.000 de oameni, alţi 15.000 găsindu-şi sfârşitul în următoarele săptămâni.

Potrivit medicilor, copiii sunt ameninţaţi şi astăzi de efectele gazelor toxice. Fără nicio explicaţie, guvernul indian a suspendat în urmă cu 14 ani toate cercetările privind efectele medicale ale gazelor toxice asupra populaţiei locale. Deşi Curtea Supremă a ordonat ca toţi copiii victimelor să primească ajutoare financiare, mai bine de 100.000 dintre ei nu beneficiază de acest drept.

Crime în numele progresului

Potrivit organizaţiei Sambhavna Trust, care ajută victimele dezastrului, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea de a curăţa zona afectată şi nici să plătească sumele costisitoare ale tratamentelor medicale. "Pentru că oamenii sunt foarte săraci şi fac parte dintr-o castă inferioară, nimănui nu-i pasă. Viaţa lor şi a copiilor este sacrificată în numele progresului industrial", afirmă o membră a organizaţiei. Un studiu american din 2003 a relevat că băieţii expuşi în copilărie la gazele toxice sau născuţi din părinţi contaminaţi au suferit de retard de creştere.

În perimetrul fabricii părăsite zac în continuare 8.000 de tone de chimicale cancerigene, care contaminează sursele de apă pentru 30.000 de localnici. Guvernul indian a cerut noilor proprietari ai fabricii să plătească 25 de milioane de dolari pentru dezmembrarea instalaţiilor şi curăţarea zonei. Aceştia refuză, pe motiv că terenul fabricii aparţine statului indian.

Somnul otrăvit

În ziua fatidică de 2 decembrie 1984, localnicii din Bhopal au fost otrăviţi, în timp ce dormeau, de o ceaţă de gaze toxice provenite de la fabrica Union Carbide. Era vorba de gaz isocianat de metil, care, odată inhalat, produce reacţii extrem de acide care atacă organele interne, în special plămânii.

Sângele nu se mai oxigenează, iar victimele se îneacă cu propriile fluide corporale. În 1989, Union Carbide a plătit daune de 470 milioane de dolari, bani distribuiţi către 570.000 de persoane. Fostul şef executiv al fabricii, Warren Anderson, acţionat în justiţie de guvernul indian, trăieşte astăzi retras în vila sa din Florida.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite