Conferinţa antirasism agită spiritele la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi desfăşurată sub sloganul „Uniţi împotriva rasismului“, reuniunea ONU din Elveţia a dezbinat lumea. Într-un climat incendiar, ieri, la Geneva, a început Conferinţa Durban II, boicotată de mai multe state occidentale şi de Israel. Motivul: prezenţa şi discursul preşedintelui Iranului.

Reprezentanţii statelor Uniunii Europene prezenţi la Conferinţa ONU pe tema rasismului au părăsit sala, ieri, în momentul în care liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a vorbit despre „o guvernare rasistă“ în Orientul Mijlociu, făcând o aluzie clară la Israel.

Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă şi Olanda au anunţat din timp că nu vor participa la conferinţa considerată o urmare a controversatei reuniuni antirasism Durban I (desfăşurată, în 2001, în Africa de Sud), în a cărei Declaraţie finală Israelul a fost condamnat explicit.

Duminică seara, Germania s-a înscris pe lista statelor absente, promiţând totuşi că „va fi o observatoare foarte atentă a desfăşurării Conferinţei“. Italia, Polonia şi Canada au anunţat încă din luna martie că nu vor lua parte la reuniunea din Elveţia. Franţa şi Marea Britanie sunt, în schimb, prezente la Geneva.

Ţara noastră este reprezentată de o delegaţie condusă de Maria Ciobanu, ambasador al României pe lângă ONU.
Mărul discordiei al reuniunii din Ţara Cantoanelor, Mahmoud Ahmadinejad s-a întâlnit, duminică seară, cu preşedintele Confederaţiei Helvetice, Hans-Rudolf Merz.

Cu o zi înainte, liderul iranian a făcut o nouă declaraţie ostilă la adresa Israelului, despre care a spus că „este portdrapelul rasismului“.

Israelul şi-a rechemat ambasadorul

Reacţia statului evreu faţă de prezenţa lui Ahmadinejad la Geneva şi faţă de declaraţiile acestuia nu a întârziat să apară. Israelul, care a decis să nu participe la conferinţa Durban II, s-a arătat scandalizat în legătură cu invitarea preşedintelui iranian la acest forum.

„În timp ce noi ne pregătim să comemorăm victimele Holocaustului, o conferinţă care se pretinde că luptă contra rasismului adăposteşte un rasist şi un negaţionist al Holocaustului, care nu-şi ascunde intenţia de a şterge Israelul de pe hartă“, a declarat premierul israelien, Benjamin Netanyahu.

„Salut acele ţări care au decis să boicoteze acest festival al urii”, a mai spus şeful  Executivului israelian. În consecinţă, Israelul şi-a rechemat, ieri, pentru consultări, ambasadorul din Elveţia.

Surse diplomatice de la Tel Aviv afirmă că relaţiile israeliano-elveţiene trec printr-un moment special, în cadrul căruia este transmis un mesaj şi un protest deosebit de ferm în legătură cu întâlnirea dintre preşedintele elveţian şi omologul său iranian.

Vaticanul, marele prezent

Prin vocea Suveranului Pontif, Benedict al XVI-lea, Vaticanul şi-a anunţat participarea la Conferinţa ONU antirasism de la Geneva, „alături de ţările arabe şi cele islamice care vor să vadă Israelul pe banca acuzaţilor”, comentează „La Stampa“.

Sfântul Scaun doreşte să dezvolte relaţiile cu ţările membre ONU, pe care le-a invitat „să lucreze împreună într-un spirit de dialog şi acceptare reciprocă, pentru a pune capăt oricărei forme de rasism, discriminare şi intoleranţă“, conform comunicatului oficial. 

În afară de temerile legate de Ahmadinejad, majoritatea statelor occidentale au reticenţe referitoare la proiectul Declaraţiei finale a conferinţei de la Geneva.

Documentul, aprobat vineri de comitetul de pregătire a acesteia, nu mai face referire la Israel şi la defăimarea religiilor, două „linii roşii“ fixate de Uniunea Europeană, în timp ce paragraful despre Holocaust a fost menţinut, în pofida opoziţiei Iranului.

Deşi au recunoscut înregistrarea unor progrese, SUA deplâng însă faptul că în textul final figurează reafirmarea Declaraţiei şi Programului de acţiune Durban din 2001, document pe care nu l-au adoptat.

Declaraţia în cauză conţine două paragrafe care se referă la conflictul israeliano-palestinian (acuzând explicit Israelul), pe care Washingtonul le contestă. 

Obama respinge Declaraţia finală

„SUA cred în multilateralism şi în Naţiunile Unite, dar nu pot accepta un limbaj contraproductiv precum cel propus acum la Geneva“. Astfel şi-a motivat, încă o dată, Obama absenţa de la reuniune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite