Comoara din Lacul Kivu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul Kivu reprezintă în acest moment cea mai mare speranţă a Rwandei de a-şi soluţiona criza energetică. Lacul, împărţit de două state africane, Rwanda şi Congo, are sub el o imensă

Lacul Kivu reprezintă în acest moment cea mai mare speranţă a Rwandei de a-şi soluţiona criza energetică. Lacul, împărţit de două state africane, Rwanda şi Congo, are sub el o imensă sursă de gaz metan.

Estimările curente arată că solul de sub Lacul Kivu conţine 55 miliarde metri cubi de gaz metan, echivalentul a 40 milioane de tone de petrol.

Ascuns la picioarele vulcanului activ Virunga, acest lac pare a fi un Eldorado energetic ce stochează în adâncurile sale imense resurse naturale încă neexploatate. Rwanda şi Republica Democrată Congo vor lansa proiecte de exploatare a metanului din lac pentru a obţine electricitate prin arderea acestuia în termocentrale.

Gaze naturale din Africa , în România

Concentraţia mare de metan din lacul Kivu a fost determinată de două precese separate. Unul este de origine vulcanică, iar celălalt este rezultatul procesului de fermentare a sedimentelor care se află pe fundul lacului.

În prezent, a fost finisată deja o barjă lungă de 20 de metri, care poate fi văzută plutind pe apele lacului. Din ea pornesc două braţe lungi ce se înfig pe fundul lacului Kivu şi care vor fi folosite în procesul de extracţie a metanului.

În curând, pe malurile lacului va fi amplasată o centrală modernă, dotată cu două generatoare ce au menirea să convertească metanul extras cu ajutorul barjei în curent electric.

Între Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Guvernul Italiei şi cel al Republicii Congo a fost semnat anul trecut, la Roma, un protocol prin care România va avea acces la explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze naturale deţinute de Lacul Kivu. Acest document are la bază un protocol iniţial încheiat între Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti şi Compania SCIRA Italia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite