Combustibili nepoluanţi extraşi din aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au dezvoltat o tehnologie de capturare a dioxidului de carbon din aer şi de transformare a acestuia în combustibil . Cercetătorii Laboratorului de la Los Alamos din

Cercetătorii americani au dezvoltat o tehnologie de capturare a dioxidului de carbon din aer şi de transformare a acestuia în combustibil .

Cercetătorii Laboratorului de la Los Alamos din Statele Unite au anunţat dezvoltarea unui sistem revoluţionar de producere a combustibilului nepoluant şi a substanţelor chimice organice la scară largă, folosind ca materii prime apă şi dioxid de carbon capturat din aer.

Cercetătorii nu au oferit deocamdată detalii amănunţite despre proiectul "Libertatea Verde", însă acesta a intrat deja în atenţia guvernului de la Washington şi a marilor jucători de pe piaţa energetică, relevă "New York Times".

În ultimii ani au fost dezvoltate multe tehnologii de capturare a dioxidului de carbon, atât din atmosferă, cât şi din emisiile centralelor electrice. Toate s-au dovedit costisitoare şi greu de aplicat la scară largă, astfel încât să poată reduce cu adevărat nivelul emisiilor din atmosferă.


Potrivit cercetătorilor de la Los Alamos, procesele chimice pentru capturarea dioxidului de carbon şi transformarea sa în combustibil se vor desfăşura prin intermediul centralelor nucleare. Această metodă, chiar dacă nu ar fi agreată de toţi ecologiştii, va asigura un flux continuu şi stabil de metanol şi hidrocarburi fără emisii în atmosferă.

Potrivit conceptului, intitulat "Libertatea Verde", reutilizarea atomilor de carbon din moleculele de CO2 capturate ca ingredient de combustibil evită necesitatea găsirii unor uriaşe depozite pentru gazele cu efect de seră.

Cercetătorii laboratorului de la Los Alamos, conduşi de dr. F. Jeffrey Martin, spun că sistemul creat de ei poate procesa imense volume de aer folosind structuri gigantice deja existente, precum turnurile de răcire de la centralele nucleare.

Astfel, nu va mai fi nevoie să defrişăm pădurile tropicale sau să extindem culturi de porumb pentru biocombustibili. Roger A. Pielke jr, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Colorado, scrie de mulţi ani despre această idee a capturării dioxidului de carbon din aer, punându-şi întrebarea de ce acestei opţiuni nu i se dă tot atâta atenţie cât i se dau biocombustibililor.


Guvernul SUA, interesat de proiect


Mai multe detalii ale proiectului desfăşurat la Los Alamos vor fi cunoscute săptămâna viitoare, când dr. Jeffrey Martin va vorbi în faţa reprezentanţilor guvernului american şi ai industriei energetice, reuniţi cu ocazia unei conferinţe dedicate energiei alternative. Conferinţa este sponsorizată de forţele aeriene ale SUA.

Departamentul american al Apărării a studiat intensiv nenumărate metode de a-şi asigura surse sigure pentru marile cantităţi de combustibil necesare trupelor şi avioanelor trimise în luptă. Potrivit analizelor făcute la Los Alamos, implementarea sistemului va presupune costuri comparative cu cele ale tehnologiilor alternative de astăzi.

În următoarea etapă, cercetătorii vor face o demonstraţie a procesului electrochimic pentru a dovedi capacitatea sistemului de a captura dioxidul de carbon. Ulterior, pentru comercializarea sistemului va fi creat un consorţiu industrial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite